Американската армия възобнови операциите с дронове и екипажи в Нигер след преврата

...
Военните на Съединените щати възобновиха операциите си в Нигер, летейки
Коментари Харесай

Военните на Съединените щати възобновиха операциите си в Нигер, летейки с дронове и други самолети извън въздушните бази в страната повече от месец след като превратът спря дейностите, каза началникът на ВВС в Европа и ВВС на Африка.

След юлския преврат, който отстрани президента Мохамед Базум, приблизително 1100 американски войници, разположени в западноафриканската страна, са ограничени във военните си бази.

Генерал Джеймс Хекер каза в сряда, че преговорите с военните управници на Нигер са довели до възобновяване на някои мисии за разузнаване и наблюдение.

„За известно време не изпълнявахме никакви мисии в базите, те почти затвориха летищата“, каза Хекър пред репортери на годишната конвенция на Асоциацията на въздушните и космически сили.

„Чрез дипломатическия процес сега изпълняваме, не бих казал 100 процента от мисиите, които изпълнявахме преди, но изпълняваме голям брой мисии, които извършваме и преди“, каза той .

Хекър каза, че САЩ изпълняват както пилотирани, така и безпилотни мисии и че тези полети са възобновени „през последните няколко седмици“.

Миналата седмица Пентагонът каза, че някои американски сили са били преместени от авиобаза 101 близо до столицата Ниамей в друга база, летище 201, в Агадес.

Агадес се намира на около 920 км (около 570 мили) североизточно от Ниамей.

Американските военни превърнаха Нигер в основен регионален аванпост за своите патрули с въоръжени дронове и други операции срещу бойци и бунтовнически движения, които завзеха територия в региона, убиха цивилни и се биеха с въоръжените сили.

Западна Африка регистрира повече от 1800 бунтовнически атаки през първите шест месеца на тази година, при които загинаха близо 4600 души, според Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

Франция, която остава съюзник на бившия президент Базум, има приблизително 1500 войници в Нигер. Обявявайки продължаващата си подкрепа за отстранения президент, служители в Париж нарекоха преврата и неговите служители нелегитимни.

Военните лидери на Нигер също призоваха френските военни да напуснат страната.


Завъртяха се спекулации, че Франция ще бъде принудена да се изтегли напълно, като източник от френското министерство на отбраната каза миналата седмица, че френската армия е водила преговори с армията на Нигер относно изтеглянето на „елементи“ от присъствието си в страната.< /p> Източник: Ал Джазира, Ройтерс

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР