Военните и разузнавателните служби на Израел са смятани за едни

...
Военните и разузнавателните служби на Израел са смятани за едни
Коментари Харесай

Какво се пропука: Защо израелските служби за сигурност не успяха да спрат нападението на „Хамас“

Военните и разследващите служби на Израел са считани за едни от най-хубавите в света, само че в събота те претърпяха неуспех, който докара до най-тежкия пробив в израелската защита от половин век, написа в собствен материал в. " Ню Йорк таймс ".

Малко преди бойците да нахлуят от линията Газа в Израел рано сутринта в събота, израелското разузнаване регистрира усилване на интензивността във военните мрежи в палестинската територия, които следи. Осъзнавайки, че се случва нещо извънредно, то е изпратило сигнал на израелските бойци на границата с Газа , обявиха двама високопоставени представители на израелските служби за сигурност.

Въпреки това никой не е реагирал на предизвестието, защото бойците или не са го получили, или не са го прочели. В продължение на часове най-силната войска в Близкия изток е безсилна да се опълчи на надалеч по-слаб зложелател, оставяйки селищата беззащитни против отряди, които убиват повече от 1000 израелци, отвличат минимум 150 души и завладяват най-малко четири военни бази, отбелязва американското издание.

Четиримата израелски чиновници обявиха, че съгласно първичната им оценка триумфът на офанзивата се дължи на редица пропуски в израелското разузнаване и армията , като да вземем за пример:

- Служителите не са проследявали основни информационни канали , употребявани от палестинците;

- Прекалената взаимозависимост от граничното съоръжение за наблюдени е, което е елементарно унищожено от нападателите;

- Групирането на командирите в една гранична база , която е завладяна в началната фаза на нахлуването, което пречи на връзката с останалите въоръжени сили;

- Готовността да се одобряват за чиста монета изказванията на военните водачи на Газа , че не се готвят за борба, направени по частни канали, за които палестинците са знаели, че са следени от Израел;

" Похарчихме милиарди и милиарди за събиране на разследваща информация за " Хамас ", сподели някогашен почитан чиновник на израелския Национален съвет за сигурност. " А след това за секунда всичко се разпадна като домино ", добави той.

Първата неточност била в преценката на опасността. Когато предходната седмица чиновници на израелското разузнаване уведомили висшите ръководители на службите за сигурност за най-големите закани за защитата на страната, те се съсредоточили върху заплахите, които съставляват ливанските бойци по северната граница на Израел.

Предизвикателството " Хамас " съвсем не било упоменато.

Следващата неточност е оперативна .

Двама от чиновниците обявиха, че израелската система за наблюдаване на границата съвсем напълно разчита на камери и датчици , които се ръководят отдалечено. Израелските чиновници са били прекомерно уверени в непробиваемостта на системата и след въвеждането ѝ броят на бойците, ситуирани на място, понижава, сподели пенсиониран военачалник от израелската войска.

" Хамас " се възползва и изпраща дронове, с цел да нападат кулите, които предават сигналите към и от системата за наблюдаване, обявиха публични лица, както и сочи информацията на фрагменти от безпилотни самолети, публикувани от " Хамас " в събота и оценени от " Ню Йорк таймс ". Без тези сигнали системата е била безполезна. Войниците, ситуирани в контролните пунктове зад фронтовата линия, не са получили сигнали, че оградата, разделяща Газа и Израел, е пробита, и не са можели да гледат видеоклипове, показващи им къде нападателите на " Хамас " унищожават барикадите.

Втората оперативна неточност е съсредоточаването на израелските военни командири в региона на линията Газа на едно място по границата . След като базата била завладяна, множеството от висшите офицери са убити, ранени или взети за заложници, обявиха двама от израелските чиновници.

Всичко това значи, че е мъчно, изключително в ранните стадии, да се заяви на висшето военно командване в Тел Авив за сериозността на обстановката. В резултат на това никой там не схваща за непосредствената потребност от масирана и бърза въздушна защита, даже когато в обществените медии се появяват известия за набези. Според двама от израелските чиновници и оживели от нападенията, на Военновъздушни сили са били нужни часове, с цел да дойдат в огромна част от региона, макар че разполагат с бази единствено на няколко минути полет.

Последиците за сигурността на Израел са пагубни и може да навредят на репутацията му в района като благонадежден боен сътрудник, отбелязва " Ню Йорк таймс ".  Израелските служби за сигурност не оспорват мащаба на първичния си неуспех, само че споделят, че той може да бъде разследван единствено след края на войната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР