Военната интервенция на Русия в Украйна подтикна бившите съветски републики

...
Военната интервенция на Русия в Украйна подтикна бившите съветски републики
Коментари Харесай

Bloomberg: Бивши съветски републики търсят нови съюзници след интервенцията на Русия в Украйна

Военната намеса на Русия в Украйна подтикна някогашните руски републики да потърсят нови съюзи, които да понижат зависимостта им от Русия, написа Bloomberg, представен от.

Длъжностни лица в някогашни руски страни в Централна Азия и Кавказ споделят, че войната в Украйна кара техните държавни управления да търсят способи да пресечен зависимостта си от Кремъл. Често новите съдружници са съперничещи страни като Турция, Европейския съюз и страните от Близкия изток.

Политолозите показват, че Русия от десетилетия е била " състезател с право на несъгласие " и доминатор в Северна Евразия, където нищо изключително не би могло да се случи, в случай че Кремъл не го хареса. Сега обаче обстановката се трансформира и Москва реагира с неспокойствие на новите съюзи в Азия.

Докато Русия е заета с войната в Украйна, Казахстан и Армения започнаха да откриват контакт със страните, чието въздействие в района Москва от дълго време се пробва да ограничи. Например Турция, която съумя да " запълни вакуума “.

Казахстан

Изданието отбелязва, че един от главните представители на новите геополитически процеси е Казахстан. Русия сподели своето неодобрение от Астана и неведнъж е прекъсвала потоците през тръбопровода на Каспийския консорциум, базирайки се на механически проблеми. Чрез този водопровод Казахстан доставя 80% от петрола си.

През ноември обаче Казахстан разгласи, че ще усили износа на петрол през Каспийско море с 1,5 милиона тона, като доставя нефт за тръбопровода Баку-Джейхан, който минава от Азербайджан до средиземноморското крайбрежие на Турция. Този поток заобикаля Русия и страната е подготвена да усили размерите на износа.

В същото време президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев откри разговор с водачите на Турция, Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ предходната година.

Узбекистан

Съседният Узбекистан, който е мощно подвластен от търговията с Русия, искаше да се " отвори " още преди войната в Украйна. През юли страната подписа съглашение за партньорство с Европейски Съюз, а през декември ускори контактите си със Съединени американски щати.

Армения и Азербайджан

Конфликтът към Нагорни Карабах сподели, че престижът на Русия в района бързо пада. Арменският министър председател Никол Пашинян е неудовлетворен, че Руската федерация не може да обезпечи кулоар за Нагорни Карабах. Този месец имаше три митинга пред съветската военна база в Гюмри (вторият по величина град в Армения) с лозунга " Руските окупационни сили вън от Армения “.

В същото време Азербайджан се възползва от съветската интервенция в Украйна и дейно блокира основната автомагистрала, която свързва Нагорни Карабах и Армения. На този декор Баку ускори съдействието с Турция.

Армения на собствен ред разгласи, че няма да бъде хазаин на ученията на ОДКБ, а също по този начин се контракти с Европейски Съюз за гражданска задача за наблюдаване на границата. Азербайджан също се доближава към Европейския съюз, откакто през юли подписа съглашение за увеличение на доставките на газ.

Припомняме, президентът на Казахстан съобщи, че не признава анексирането от Русия на окупираните територии на Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР