Военната авиация от години е в критично положение, но тази

...
Военната авиация от години е в критично положение, но тази
Коментари Харесай

Преломна година за съществуването на военната авиация

Военната авиация от години е в сериозно състояние, само че тази година към този момент действително има заплаха за нейното битие. След години на отлагани решения тя е изправена до стената и ръководещите ще би трябвало да решат дали България ще продължи да има Военно-въздушни сили или ще се откаже от тях.

Ресурса на съвсем всички самолети на въоръжение в българската войска изтича, а плановете за рационализация са блокирани и с неразбираеми проекти.

Въпреки че фокусът е ориентиран най-вече към изтребителната авиация, която дава отговор за защитата на въздушното пространство, обстановката не е по-различни и с останалата техника.

Изтребителната авиация на ръба

Според източници на Меdiapool сега летят 5-6 изтребители МиГ 29, (официално 7), само че и тази численост е относителна, защото от години в базата в Граф Игнатиево са принудени да разчитат на практиката, станала известна като " канибализъм " - да сглобяват самолети от частите на останалите, с цел да има най-малко няколко, които да са в положение да летят.

Правителството очевидно се отхвърли от желанието си да купува нови, съвместими с НАТО-вските стандарти, изтребители и разгласи желание да налее стотици милиони в остарялата руска техника. Но и там има съществени проблеми с поръчките, които обичайно се апелират и се проточват дълго във времето.

Командирът въз основата бригаден военачалник Иван Лалов регистрира, че през предходната година летците от изтребителната авиация са съумели да се оправят сполучливо със дилемите, само че водачите летят " под сериозния най-малко ".

Продължават техническите проблеми в базата – има дефицит на изправни ресурсни елементи, а оборудването на самолетите се амортизира.

Командирът на Военновъздушни сили ген.-майор Цанко Стойков сподели в края на предходната седмица пред водачите от базата, че сегашната година се обрисува да бъде не по-малко напрегната, заяви Военновъздушни сили.

Изходът от задънената улица в изтребителната авиация е пазаруването на нов вид изтребители. И третият кабинет на Бойко Борисов сподели, че не е подготвен да отдели нужните средства – към 1.5 милиарда лв. - и " тупка топката ", връщайки плана в изходна фаза.

За сметка на това военният министър Красимир Каракачанов разгласи упоритост да влага съществено в остарялата руска техника, което също е сигнал, че не се възнамерява сериозна инвестиция в нова техника. Така изтребителната авиация е обречена да претърпява ден за ден, мощно подвластна от Русия и без ясно бъдеще.

Транспортната авиация се приземява

Заради неналичието на средства държавното управление приземява и транспортните самолети " Спартан ", които са едни от дребното съвременни машини в българските Военно-въздушни сили.

Договорът за поддръжката им изтече предходната година, само че към момента не е подписан нов. Премиерът Бойко Борисов се разпореди да се провиснал нужните средства, само че към момента казусът не е решен.

Символна за положението на Военновъздушни сили е обстановката с хеликоптерите " Кугър ". Заради неналичието на средства за поддръжката им от 12 налични машини летят единствено 3.

Това обаче са единствено част от проблемите. Изтича и ресурсът на реактивните учебно-бойни Л-39, които са съществени за подготовката на младите водачи.

Изтича и ресурсът на самолетите Су-25 в база " Безмер ", като част от машините към този момент са приземени.

Трагична е обстановката и в авиобазата във Враждебна, където с изключение на със Спартан-ите има проблем и с поддръжката на самолетите АН 30, АН 2 и Л 410.

Време за решения

Тази година бъдещето на военната авиация в действителност е сложено на карта и, в случай че държавното управление не я счита за приоритет, би било по-честно да разгласи обществено пред българските жители, че страната не може да си разреши военна авиация, вместо да продължава мъката й и да слага под риск живота на военните водачи.

Ако въпреки всичко реши, че България би трябвало да има военна авиация, би трябвало да се вземат ясни решения за бъдещето й.

Да се отделят нужните средства за поддръжка на техниката, да се реши до каква степен би трябвало да се влага в старите руски самолети и да се започва допустимо най-бързо модернизирането на Военновъздушни сили с нови съвместими с НАТО изтребители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР