Военната академия Георги С. Раковски“ е авторитетен национален и международно

...
Военната академия Георги С. Раковски“ е авторитетен национален и международно
Коментари Харесай

Тагарев: Фокус на отбранителната ни политика е укрепване на националната отбрана като елемент от отбраната на НАТО

„ Военната академия „ Георги С. Раковски “ е влиятелен народен и интернационално одобрен център за военна просвета и висше военно обучение и има влиятелно място измежду българските висши учебни заведения “. Това сподели в приветствието си при откриването на академичната образователна 2023/2024 година министърът на защитата Тодор Тагарев през днешния ден, 4 септември, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Към обучаемите Тагарев се обърна с думите: „ Пожелавам Ви сполучлива академична година, в която освен да натрупвате нови познания и да извличате най-новите уроци от практиката на военното дело, само че и да продължавате да градите себе си като експерти. И най-много да бъдете хора, носители на полезности и интегритет. “

„ Всяка система за сигурност в най-голяма степен се нуждае от знаещи, можещи, готови и стимулирани експерти “, акцентира в приветствието си началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев.

Ръководството на академията има желание да разкрие три нови магистърски специалности – „ Сигурност и защита “, „ Разузнаване и контраразузнаване “, „ Национална сигурност, предварителна защита и отбрана на инженерната инфраструктура “, заяви генерал-майор Тодор Дочев и акцентира, че по този метод Военната академия ще продължи да дава отговор на потребностите на обществото в региона на националната сигурност.

Съгласно дългогодишната традиция в зала „ Тържествена “ министърът на защитата изнесе първата лекция за новата образователна година.

„ За да се оправим със актуалните провокации, дружно с моя екип сме решени в идващите няколко месеца да създадем Стратегически обзор на отбранителната политика. Целта ни е да приспособяваме тази политика, като прегледаме и усъвършенстваме редица основни процеси. До края на годината ще фокусираме вниманието си върху следните съществени въпроси: набиране, развиване, задържане, освобождение и обществена акомодация на персоналния състав; развиване на качествата за обезпечаване от страна-домакин; създаване на резистентност на защитата в осведомителното пространство против дезинформация, агитация и когнитивно въздействие; качества за киберотбрана; привличане на предприятията от българската отбранително-технологична и индустриална база за създаване и развиване на способности; нововъведения, научноизследователска и развойна активност и национално позициониране в европейската и евроатлантическа отбранителна софтуерна и индустриална база; конструкция, бройка, дислокация, командване и ръководство на Въоръжените сили; военновременни задания на обществени и частни организации; и други Всичко това ще ни даде нужната основа за най-ефективно създаване и развиване на отбранителните качества и ще ни разреши да реализираме предпочитаните цели на управническата стратегия на държавното управление в бранш „ Отбрана “, уточни той.

В лекцията си министърът на защитата акцентира още, че в новата стратегическа действителност главният фокус на отбранителната политика е укрепването на нашата национална защита като детайл от защитата на НАТО. Затова ще продължим с осъществяването на залегналото в Програмата за развиване на отбранителните качества до 2032 година, със специфичен фокус върху ускорената подготовка и осъществяване на плановете за създаване на тежка механизирана бригада и обвързваните с гарантиране на сигурността в Черно море.

На формалното разкриване на новата образователна година участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, министърът на образованието проф. Галин Цоков, висши офицери от Българската войска, народни представители, посланици и посетители.

Тържествено бе открит Център за компютърно подкрепяне, учения и симулации, и кабинет за чуждоезиково образование. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР