Военна полиция" и ДАНС разследват кражба на картечници от военния

...
Военна полиция" и ДАНС разследват кражба на картечници от военния
Коментари Харесай

Откраднаха картечници от завод ТЕРЕМ - Ивайло, всяка за по 20 000 евро

Военна полиция " и ДАНС проверяват кражба на картечници от военния цех "ТЕРЕМ - Ивайло " ЕООД във Велико Търново. На място се прави инспекция за наличностите в склада и установяването на възможни други неналичия.

Откраднатите оръжия от завода са от вида голямокалибрена картечница "Владимиров ", предопределени за монтиране на бронирани машини. Те са свалени от въоръжение. Масово обаче се употребяват в страни от Африка и Азия, защото се продават на вторичния пазар на оръжия. Там те са мощно средство за терористични и антитерористични дейности, съобщаваБългария он Еър, съобщи glasnews.bg.

"Патронът, който е във формата на кебапче, представете си какви опустошения може да нанесе на една небронирана цел или лекобронирана. Тя е предопределена за разрушение на жива мощ на отрито, на леки землени укрития, както и за битка в градски условия ", сподели журналистът от сп. "Криле " Димитър Ставрев.

Въпреки защитата по неофициална информация картечниците са изнесени от прозорец на склад, където се съхраняват.

"Защо тези обекти от сериозна инфраструктура се охраняват от охранителна компания, а не от военнослужещи? Отговорът е тъй като нямаме военнослужещи. Не мисля, че обект от сериозната инфраструктура, би трябвало да се охранява по този метод. Това е дуло, което тежи 52 кг, с патронната кутия стават 65 кг, т.е. приказваме за нещо, което един човек с недобри физически данни мъчно може да изнесе, още повече от складов регион. Така че, очевидно са забъркани вътрешни хора ", подозира журналистът.

Този вид оръжия са изключително конвертируеми поради войната в Украйна освен заради успеваемостта и компактността си. Подобна техника най-често се продава по одобрени канали.

"Според мен много мъчно ще се пренесат през границата. Трябва да има проведен канал, т.е. би трябвало да е отработено, да няма физическа инспекция по границата ", допуска Димитър Ставрев.

Всяка една от картечниците се прави оценка на към 20 000 евро.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР