Военна полиция и ДАНС разследват кражба на картечници от военния

...
Военна полиция и ДАНС разследват кражба на картечници от военния
Коментари Харесай

Октраднаха картечници от завод ТЕРЕМ - Ивайло, всяка за по 20 000 евро

Военна полиция " и ДАНС проверяват кражба на картечници от военния цех " ТЕРЕМ - Ивайло " ЕООД във Велико Търново. На място се прави инспекция за наличностите в склада и установяването на възможни други неналичия.

Откраднатите оръжия от завода са от вида голямокалибрена картечница " Владимиров ", предопределени за монтиране на бронирани машини. Те са свалени от въоръжение. Масово обаче се употребяват в страни от Африка и Азия, защото се продават на вторичния пазар на оръжия. Там те са мощно средство за терористични и антитерористични дейности, оповестява България он Еър.

" Патронът, който е във формата на кебапче, представете си какви опустошения може да нанесе на една небронирана цел или лекобронирана. Тя е предопределена за разрушение на жива мощ на отрито, на леки землени укрития, както и за битка в градски условия ", сподели журналистът от сп. " Криле " Димитър Ставрев.

Въпреки защитата по неофициална информация картечниците са изнесени от прозорец на склад, където се съхраняват.

" Защо тези обекти от сериозна инфраструктура се охраняват от охранителна компания, а не от военнослужещи? Отговорът е тъй като нямаме военнослужещи. Не мисля, че обект от сериозната инфраструктура, би трябвало да се охранява по този метод. Това е дуло, което тежи 52 кг, с патронната кутия стават 65 кг, т.е. приказваме за нещо, което един човек с недобри физически данни мъчно може да изнесе, още повече от складов регион. Така че, очевидно са забъркани вътрешни хора ", подозира журналистът.

Този вид оръжия са изключително конвертируеми поради войната в Украйна освен заради успеваемостта и компактността си. Подобна техника най-често се продава по одобрени канали.

" Според мен много мъчно ще се пренесат през границата. Трябва да има проведен канал, т.е. би трябвало да е отработено, да няма физическа инспекция по границата ", допуска Димитър Ставрев.

Всяка една от картечниците се прави оценка на към 20 000 евро.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР