Водораслов генератор с размерите на АА батерия захранва IoT устройства.

...
Коментари Харесай

Създадоха водораслова батерия за IoT устройства


Водораслов генератор с размерите на АА батерия зарежда IoT устройства. (Снимка: Паоло Бомбели / Университет Кеймбридж)

Изследователи от Кеймбридж демонстрираха по какъв начин водораслов генератор може да употребява слънчева светлина за зареждането на микропроцесор в продължение на повече от година без каквато и да е човешка интервенция.

Водораслите участват осезаемо в света на зелените технологии, по доста разнообразни способи. Те могат да се употребяват за произвеждане на водород, филтриране на отпадъчни води, премахване на въглеродния диоксид от атмосферата, произвеждане на биогорива, генериране на електричество посредством фотосинтеза.

Последното е нещото, върху което се е съсредоточил екипът от Кеймбридж. Водораслите са ефикасна естествена слънчева клетка, превръщаща слънчевата светлина в химическа сила, а водата и въглеродния диоксид – в органични молекули. В този развой се създават електрони и те могат да бъдат събрани и употребявани за зареждане на електронни устройства.

Новият водораслов генератор употребява тип синьо-зелени водорасли в дребен резервоар с малко вода, като цялото устройство е огромно тъкмо колкото батерия АА. Електроните се събират от алуминиев електрод и се изпращат за работа с Arm Cortex M0+, микропроцесор с ниска мощ, който нормално се употребява в устройствата за Интернет на нещата (IoT).

Изследователите оставили системата да работи в „ домашна “ среда в „ полу-открити “ условия (предполага се, че това са изискванията на една открита тераса или веранда), където тя надеждно произвеждала електричество за микропроцесора в дълготраен проект. Докладът на откривателите разказва единствено първите шест месеца, само че екипът споделя, че устройството продължава да прави ток, откакто е оставено самичко цяла година.

„ Бяхме впечатлени от това какъв брой поредно работи системата за дълъг интервал от време – мислехме, че може да спре след няколко седмици, само че тя просто продължи “, сподели доктор Паоло Бомбели, водещият създател на проучването.

Екипът споделя, че устройството даже е в положение да продължи да създава електричество за известно време и в мрачевина. Това допуска, че водораслите могат да съхраняват част от своята „ храна “, с цел да я преработят по-късно.

Водорасловият генератор не създава голямо количество сила, само че е задоволителен за дребни устройства вид Интернет на нещата. А те занапред ще стават все по-популярни.

Изработени от евтини и всеобщо налични съставни елементи и издържащ доста по-дълго от обичайните литиеви акумулатори, сходен апарат може да се окаже доста по-екологичен източник на сила, изключително в отдалечени и труднодостъпни региони.

Изследването е оповестено в списанието Energy & Environmental Science.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР