Водолази инсталираха подводен параклис близо до остров Света Анастасия край

...
Водолази инсталираха подводен параклис близо до остров Света Анастасия край
Коментари Харесай

„Бог е и под водата, чувството е невероятно“: Вече има подводен параклис до остров Света Анастасия

Водолази инсталираха подводен параклис покрай остров Света Анастасия край Бургас . До мястото ще може да се гмурка всеки, който желае. 

Атракцията е на път да стане една от най-популярните забележителности на Бургас.

Снимка: bTV

„ Тази година събудихме остарял план, стартират преди 6 години. Пълноразмерен православен параклис, който да бъде потънал в региона на Бургарския залив и да стане място за гмуркане на водолази от България и целия свят “, описа водолазът Стоян Димиров от клуб „ Приятели на морето “.

Температурата на морската вода е 10 градуса

Параклисът е на дълбочина 15 метра и е постижим както за гмуркачи с кислородна бутилка, по този начин и за така наречен фрийдайвъри. До него е сложена и статуя на светицата Анастасия, която е закрилница на острова.

Снимка: bTV

„ Тя се намира отвън параклиса и е в цялостен човешки растеж – 180 см. Изработена от прочут наш ваятел, който работи в Италия и е доста красива “, добави Стоян Димитров.

Подводният параклис се намира до едноименния остров, а който желае да възпламени свещ може да го направи в храма на острова.

За кораба, който потегля от Бургас, е нужна предварителна резервация

„ След това могат да се потопят във водата. Има икони на света Анастасия, света Богородица, Йоан Кръстител и Исус Христос. Има направена и олтарна маса. Лично имах удоволствието да се потопя до тези 15 метра, възприятието е необикновено. Бог е и под водата “, сподели Павлин Димитров, шеф на остров Света Анастасия.

До няколко месеца атракцията ще бъде изцяло налична. Помислено е и за хората, които не могат да се гмуркат. Планира се в подводния парклис да бъде сложена уеб камера и всички да гледат какво се случва в действително време. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР