Водното конче на Китай може лесно да открива стелт самолети,

...
Водното конче на Китай може лесно да открива стелт самолети,
Коментари Харесай

Китай създаде супер стелт ловец Водното конче

" Водното конче " на Китай може елементарно да открива стелт самолети, балистични ракети и даже тайфуни

Китайски учени сътвориха най-модерния радар - " око на водно конче ". Той ще следи Тайван, където се раждат рискови тайфуни и откъдето може да бъде изстреляна балистична ракета към континентален Китай, написа съветското списание „ Свободна преса “, представено от pik.bg.

Народноосвободителната войска на Китай (НОАК) разгласи, че е разположила стелт изтребител Chengdu J-20 в зоната за идентификация на китайската противовъздушна защита, с цел да „ наблюдава “ задгранични военни самолети. Съобщението се появи на 15 август в China Daily, формалният вестник на армията. Посочено е даже името на водача - Янг Чунлей.



     
На публикацията в формалния вестник обърнаха внимание анализатори на американската военна организация Janes. Експерти означават, че Пекин за първи път призна, че изтребителите Chengdu J-20 летят в зоната на противовъздушната защита, с цел да следят военни самолети на други страни.

Китайският аероплан може да се употребява за разкриване на изтребители F-35 на Lockheed Martin, експлоатирани от Съединени американски щати, Япония и Южна Корея. Търсенето и идентифицирането на стелт самолети е неповторима функционалност. Фактът, че Chengdu J-20 има такава алтернатива, не беше прочут даже на американците.

Chengdu J-20 е кадърен да „ вижда “ стелт самолети с помощта на бордовия радар с дейна фазирана антенна решетка (APAR). Това е най-модерният радар, който може извънредно бързо да трансформира параметрите на лъчение - посока, периодичност и етапи.

Радарът употребява огромен брой самостоятелно ръководени дребни единици, комбинирани в антенна решетка. Всеки антенен блок се ръководи самостоятелно, което прави допустимо синтезирането на разнообразни фазови лъчи. Електромагнитните талази, предавани от всеки детайл на антената с фазирана решетка, се синтезират в " детекторни лъчи " на правилото на интерференцията.

Външно подобен радар наподобява на очите на водно конче или пчела. Благодарение на скоростта на смяна на параметрите на сканиране, подобен радар е в положение да улови няколко цели едновременно. В допълнение, оборудваният с APAR радар има обсег на разкриване, който е съвсем 30% по-голям от този на " стандартен " машинален сканиращ радар.

И то с оптималната точност. Важно е, че радарът за Chengdu J-20 е планиран и създаден напълно в Китай от China Electronics Technology Group Corporation (CETC).

Радарът е антична технология, изобретена преди Втората международна война. Сега радарът е незаместим съставен елемент на всички военни системи. Освен това, с повишаването на вложенията в разнообразни ракетни системи, радарните системи не престават да се развиват.

Китайската академия на науките проектира и създава радарни системи повече от половин век. Вариращи от обичайните въртящи се планарни радари за търсене до стационарни пълнофазови радари.

На авиошоуто в Париж през 2015 година Китайската академия на науките показва гама от усъвършенствани радарни системи, вариращи от 3D фазови радари до цифрови сканиращи лъчеформери. Всички те, несъмнено, единствено на китайски микросхеми.

Фактът, че китайската радарна технология не стои неподвижна, свидетелства още една вест. През април Китай конфигурира нов радар за дълъг обхват в планинския регион на окръг Июан, провинция Шандонг. Системата е способна да открива изстрелвания на ракети на хиляди километри. Зоната на засичане обгръща няколко страни и морета.

По това време към този момент имаше една огромна радарна станция с фазирана антенна решетка, ориентирана в югоизточна посока. Той е издигнат сред 2013 и 2014 година и съвсем несъмнено е ориентиран към Тайван и околните региони.

Новият радар е ориентиран към североизточния фронт, което значи, че е нужен за ранно предизвестие за изстрелване на балистични ракети в по-голямата част от Япония и даже в съветския Далечен изток.

Възможностите на радара с APAR обаче не се лимитират до наблюдението на ракети. Такъв радар може да се употребява за задания по наблюдаване на Космоса – т.е. следене на спътници. Вярно е, че техническите благоприятни условия на китайските радари остават мистерия даже за американското разузнаване.

Отбелязваме, че през последните години Китай построи редица радари за ранно предизвестие в провинциите Джъдзян и Хейлундзян. Заедно те " покриват " цялата територия на Япония, Корейския полуостров и Тайван.

Китай купува и нови мобилни радари за армията. Китайската академия на науките към този момент е получила държавен контракт от Министерството на защитата за 3,2 милиарда юана (почти 30 милиарда рубли) за основаването на 11 радарни станции. Първата система би трябвало да бъде конфигурирана още при започване на 2023 година, а всичките 11 до 2026 година

Най-новите китайски радари се употребяват освен за военни, само че и за мирни цели. В началото на август първият метеорологичен радар в Китай с APAR и двойна поляризация беше конфигуриран в село покрай град Фуджоу. В момента това е най-модерният метеорологичен радар в света.

Радарът разполага с повече от 16 000 антенни блока, всички от които се ръководят автоматизирано от суперкомпютър. Максималното разстояние за разкриване на метеорологични феномени е 460 километра, а минималната резолюция (размерът на един " пиксел " ) е 31 метра.

Районът на работа обгръща провинция Фудзиен, Тайванския проток и западната част на остров Тайван, където най-често се раждат тайфуните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР