Водна пара е била открита в атмосферата на екзопланета с

...
Водна пара е била открита в атмосферата на екзопланета с
Коментари Харесай

Откриха водни пари в атмосферата на екзопланета

Водна пара е била открита в атмосферата на екзопланета с размерите на Нептун на към 150 светлинни години от Земята, съгласно проучване, показано в четвъртък от астрономи от Университета на Канзас.

Екзопланетата е газов колос в близка орбита към своята звезда, което значи, че не се счита, че е обитаемо място, което може да поддържа извънземен живот. Но учените споделят, че техните открития показват по какъв начин проучването на химическия състав на атмосферите на екзопланетите може да помогне на астрономите да научат по какъв начин са се появили планетите и по какъв начин те се съпоставят с по-познати планети по-близо до нас.

„ Тази планета е малко по-голяма от нашия Нептун, само че е доста, доста друга “, споделя Джонатан Бранд, физик и астроном от Университета на Канзас, който управлява проучването. „ Въпросът е: по какъв начин се е образувала тази планета и е стигнала до мястото, където е в този момент, и по какъв начин нашият Нептун се е образувал и е стигнал до мястото, където е? “

Екзопланетата, известна като TOI-674 b, е към 1,3 пъти по-голяма от Нептун в нашата Слънчева система, само че е в доста по-тясна орбита, като й лишава малко по-малко от два дни, с цел да обиколи своята звезда-домакин, спрямо почти 165 години, в които Нептун би трябвало да пътува към слънцето.

Това не е първият случай, когато водна пара е открита в атмосферата на екзопланета. През 2019 година галактическият телескоп Хъбъл откри водна пара на далечна планета, известна като K2-18b, която се намира в „ обитаемата зона “ на своята звезда, а изискванията са такива, че течната вода може да съществува на повърхността на планетата.

Бранд споделя, че е извънредно да се види планета с размерите на Нептун с откриваема атмосфера толкоз покрай нейната звезда, което евентуално демонстрира, че екзопланетата е родена по-далеч, преди да мигрира до настоящето си състояние.

Учените учат екзопланети, като ги следят, до момента в който минават пред техните звезди-домакини. Измерването на спектъра на светлината, която свети през атмосферата на екзопланетата по време на пренос, може да разкрие съществуването на водна пара или други издайнически химически сигнатури, като метан или въглероден диоксид.

В този случай размерът на TOI-674 b прави планетата идеална цел. Всеки път, когато тя минава пред своята звезда, тя блокира 1,3 % от светлината на звездата, споделя Бранд.

Бранд и сътрудниците му следят атмосферата на TOI-674 b благодарение на принадлежности на борда на галактическия телескоп Хъбъл. Те комбинират наблюденията с данни от спътника за проучване на директни екзопланети на НАСА, който беше пуснат през 2018 година, и галактическия телескоп на организацията Spitzer, който беше изведен от употреба предишния януари след 16-годишна задача.

Новият галактически телескоп Джеймс Уеб на НАСА ще може да учи атмосферите на екзопланетите в доста по-големи детайлности, откакто публично излезе онлайн по-късно тази година. Обсерваторията на стойност 10 милиарда $ неотдавна приключи комплициран развой на разрастване в космоса и е към средата на пътуването от 1.6 милиона км.

Иън Кросфийлд, помощник по физика и астрономия в Университета на Канзас, споделя, че откритието на водна пара е единствено предчувстване на това, което астрономите ще могат да научат за атмосферите на екзопланетите с телескопа Webb.

Изследователите възнамеряват да продължат да учат TOI-674 b и се надяват да получат повече визия за атмосферата на планетата.
„ Вълнуващо е по доста аргументи “, сподели Бранд, „ и в този момент имам опрощение да напиша предложение, което се надявам да бъде признато бързо – да получа време да работя с Джеймс Уеб “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР