Водите на световните океани и морета крият изключително много загадки

...
Водите на световните океани и морета крият изключително много загадки
Коментари Харесай

Три невероятни находки, открити на морското дъно

Водите на международните океани и морета крият извънредно доста загадки и може би епохи няма да стигнат на човечеството да открие всичко, което се крие там.

Досега под водата са откривани потопени градове, статуи и разнообразни предмети. Ето три невероятни находки, открити на морското дъно:

Градът на лъва

Една от чудноватите находки е подводният град Ши Ченг от имперската ера на Китай . Името на мандарин значи „ Градът на лъва “ . Учените са открили, че е на повече от 1300 години.

Той е бил съзнателно потънал под вода през 1959 година, с цел да се построи язовира Ксиан и неговата водноелектрическа централа. Близо 300 000 души са били изселени от района, с цел да бъде осъществен плана за язовира, фамилиите на някои от тези хора са живели в града от епохи.

Въпреки че е напълно под водата, Ши Ченг е доста добре непокътнат.

Древният римски град Бая
Друга находка, открита под водата, е античният римски град Бая , намиращ се на северозапад от залива на Неапол.-->

Градът е издигнат върху полуостров, който в началото е бил пристанище. Той се трансформира в първокласен курорт и дестинация за елита при започване на основаването на Римската империя. Голяма част от Бая през днешния ден се намира под вода. Подземната вулканична активност , която изважда на повърхността минералната вода, води до пропадането му – цялата земя се сгромолясва.

Част от античната архитектура и статуи са се запазили и до през днешния ден.
 Бая ThinkStock/Getty Images
Александрийският фар

Александрийският фар е едно от седемте чудеса на античния свят. Построен е през 290 година пр.Хр. на остров Фарос, покрай град Александрия в Египет. Той представлявал кула с височина към 120-140 м, която за времето си била от най-високите структури , основани от индивида.

Светлината, която е излъчвал, идвала от огромен огън и посредством огледала се отразявала във вътрешността в морето. При земетресение през 1375 година Александрийският фар бил опустошен.

Днес от него са останали единствено няколко фрагмента, които са потопени под водата.
 Александрийският фар ThinkStock/Getty Images

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР