Води се пропаганда с цел да се убедят българските граждани,

...
Води се пропаганда с цел да се убедят българските граждани,
Коментари Харесай

Проф. Огнян Минчев: Води се пропаганда, че участието ни в НАТО е против нашия национален интерес

" Води се агитация за да се убедят българските жители, че всяко наше пълноценно присъединяване в структурите на НАТО е ориентирано срещу българския народен интерес, тъй като ще ни вкара в спор с Русия. Това е една доста неприятна неистина, която повторена хиляда пъти, се трансформира в истина за част от българските жители. Истината е тъкмо противоположната ".

Това съобщи пред БНР политологът проф. Огнян Минчев, учител в СУ " Св. Кл. Охридски ", като напомни, че НАТО е защитителен боен съюз и присъединяване на страната ни в него дава опция да се подсигурява националната ни сигурност по метод, който изключва какъвто и да е вид настъпателност.

Той беше безапелационен, че " Източна Европа не се трансформира в плацдарм за война, както тръби русофилската пета колона в България ".

" Нито пък България се трансформира в място, откъдето ще се водят надали не военни дейности с Русия. Вече 18-а година, откогато сме в НАТО, формалната съветска политика, осъществяване посредством нейната пета колона у нас, е да редуцира българското наличие в НАТО до номинално наличие - без да имаме войска, без да имаме въоръжение, без да имаме ясна тактика за това по какъв начин участваме в груповата защита на Съюза, в който сами сме избрали да членуваме, " изясни политологът.

Проф. Минчев уточни, че съветският президент Владимир Путин желае да ревизира всички резултати от геополитическия развой, почнал с рухването на Съюз на съветските социалистически републики, и се разви в основаването на една цялостна евроатлантическа система за сигурност, в която взе участие и България като член на НАТО.

НАТО няма желание да атакува Русия, посочи политологът.

" Руска намеса и нарушение на суверенитета на Украйна не се приема от нито една страна - от тази позиция НАТО е обединен, " безапелационен е той.

Според Огнян Минчев Съветът по сигурността е можело да бъде призован по-рано от премиера Кирил Петков.

" България би трябвало да вземе значими решения да увеличи равнището на своята отбранителна дарба. Няма да има никакви директни последици върху България от спора сред Русия и Украйна, само че постоянно при такива спорове могат да се изострят други евентуални спорове, в това число и в районния подтекст на България. Да не забравяме, че има свръх въоръжаване на Сърбия, към която летят съветски самолети и носят оръжие за сръбската войска, " добави той.

Политологът изрече мнение, че и президентът Румен Радев би могъл да взе участие в Съвета по сигурност при премиера, както и би могъл да свика КСНС по тематиката.

Проф. Минчев предвижда, че доста мъчно ще се реализира съглашение от представителите на властта по тематиката, тъй като пропагандното говорене срещу включването на България в обща система за сигурност в източния фланг на НАТО подтиква русофилски политически сили у нас да се отърват със алегорични ограничения във връзка с българската национална сигурност в подтекста на възходящата рецесия към Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР