*** Водещите вечерни новини на 21 януари *** Изнесените многонационални

...
*** Водещите вечерни новини на 21 януари *** Изнесените многонационални
Коментари Харесай

Водещите новини! НАТО разясни къде са разположени изнесените сили в Източна Европа; българският отговор на Москва

*** Водещите вечерни вести на 21 януари ***

Изнесените многонационални бойни сили на НАТО са ситуирани в Естония, Литва, Латвия и Полша. Това демонстрират данни, публикувани през днешния ден от пакта, съобщи Българска телеграфна агенция.

"НАТО е защитителен съюз, а разгръщането на нашите сили е съобразено с интернационалните отговорности ", допълват от Алианса. Уточнява се, че изнесеното наличие на изток е разгърнато от 2016 година поради нападателните дейности на Русия против Украйна.

***

България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор, ставайки член на НАТО. Това съобщи министър председателят Кирил Петков от трибуната в Народно събрание във връзка информацията, че Русия упорства силите на НАТО да изоставен Румъния и България.

"Вашингтонският контракт не планува второкласен страни-членки, за които груповата защита да се ползва изборно или в стеснен размер ", добави той.

***

От Президентството разпространиха позицията на президента Румен Радев във връзка с настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България.

„ Настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България е недопустимо и безпредметно. В страната ни няма непрекъснато основани съюзнически контингенти и бойна техника.

Суверенното решение за сходно непрекъснато наличие или краткотрайно разрастване принадлежи на България, в сходство със съюзните ни задължения.

Страната ни не приема ултимативни претенции от който и да било ".

***

Министерството на защитата стана следващата българска институция, която остро разкритикува настояването на съветското Министерство на външните работи силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

В своя позиция от военното ведомство подчертаха, че държанието на Москва мъчно може да се впише в границите на напъните за разрешаване на проблемите и намаляването на напрежението по източния фланг на НАТО. Ултимативният метод, въпреки това, не просто е неконструктивен, само че би довел до следваща ескалация, от която никой в последна сметка няма интерес, се показва още в прессъобщението.

***

Призоваваме Руската федерация да демонстрира почитание към осъзнатия външнополитически избор на Република България.

Цитира се и решение на Конституционния съд, съгласно което „ войските на политически или боен съюз на страни - членки на този съюз или на съюзни страни, по утвърден, обнародван и влезнал в действие за Република България интернационален контракт с политически или боен темперамент, не са непознати войски по смисъла на член 84, т. 11 от Конституцията, в случай че прекосяването или пребиваването им през територията на страната е обвързвано с осъществяване на съюзнически отговорности “.

Ето формалната позиция на Външно министерство:

***

Някой ще изиска ли среща с съветския дипломат, както желаят с американския? Или за руснаците, сме привикнали, че може всичко?

Ако не сте разбрали, Русия се пробва да извива ръцете на почти половината свят, като за задачата употребява опасността от война.

Те споделят, че нямат желание да атакуват, само че те по този начин са казвали и трийсет и девета година за Финландия, пък…

***

Министерството на външните работи на Румъния отхвърля като неуместни и лишени от всякакво съображение изказванията на министерството на външните работи на Руската федерация за военното наличие по Източния фланг на НАТО.

***

Само Костадинов видя казуса не в Русия, а в НАТО…

***

Финансовият министър Асен Василев изрази за следващ път убеденост, в този момент в изявление за организация Ройтерс, че България ще влезе в Еврозоната през 2024 година

***

София минава в Етап 3 на новия проект за справяне с COVID-19. Част от ограниченията ще влязат в действие от 24 понеделник, а други - от 27 януари. Това решение е взето на съвещанието на Областният съвет по опазване на здравето.

- обектите и дейностите с публично значение ще работят на 50% от потенциала си
- вкарва се работно време до 22:00 часа и наложителен зелен документ за казината, заведенията за хранене и забавление
- режим на образование за учениците от 1 до 12 клас от 24 януари:

***

За десетки жертви при две офанзиви, осъществени от "Ислямска страна " (ИД) в Ирак и Сирия, заяви израелският в. "Аарец ".

"Днес бойци на радикалната мюсюлманска формация взривиха две коли бомби пред затвор в североизточния сирийски град Ал Хасака и се пробваха да освободят пандизчиите. Командир на контролиращите този район на близкоизточната страна Сирийски демократични сили съобщи, че в хода на боевете са убити минимум 23-ма терористи. Кюрдската милиция даде седем жертви ", добави медията.

***


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР