Водещите новини днес идват от Народното събрание, където няма пленарно

...
Коментари Харесай

К:България | Актуализацията на бюджета напредна, подготвя се закон за санкциите по "Магнитски"

Водещите вести през днешния ден идват от Народното събрание, където няма пленарно съвещание, а парламентарни комисии. Актуализацията на бюджета беше гласувана на първо четене от бюджетната комисия, само че това е по-лесната част - следва партиите да намерят консенсус за препоръчаните от служебното държавно управление промени. Иначе политическият бульон продължава да е във все по този начин разхвърляно положение. С наближаването на деня, в който президентът би трябвало да връчи последния мандат за сформиране на държавно управление, партиите (извън ГЕРБ и ДПС) се пробват да усилят натиска над " ИТН " да поддържат нов формат на болшинство. Засега обаче това не наподобява допустимо да се случи и въпросът е не толкоз дали ще има нови парламентарни избори, а по-скоро по кое време.Кои са водещите международни вести във вторник може да прочетете.Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме. Актуализацията на бюджета мина на първо четене в отрасловата комисия
Какво се случи? Депутатите от водещата бюджетна комисия одобриха на първо четене предлаганите от служебния кабинет промени в бюджетите на страната, на здравната каса и на държавното публично обезпечаване. Те обаче дадоха да се разбере, че имат свои хрумвания за промени при гласуването на плановете всъщност.

Защо това е значимо? С актуализацията ще се обезпечи преразпределение на разноски за спомагателни 1.8 милиарда лева при упования за повече доходи в размер на 2 милиарда лева

Основните промени са свързани с увеличение на разноските за Коронавирус ограничения поради настъпващата четвърта вълна от пандемията, както и вкарването на добавката от 50 лева към главния размер на пенсиите. Най-сериозният спор сред първо и второ четене се обрисува да е точно за пенсиите - дали нарастването им да е по метода, по който се предлага от служебния кабинет, или да се приложи методът на Българска социалистическа партия - за преизчисляването им по отношение на междинния застрахователен приход за 2018 година. От ГЕРБ пък оповестиха, че ще предложат добавката от 50 лева Да се усили на 100 лева за времето на изключителното състояние. Заявката на " Изправи се... " е за по-голямо нарастване на минималната пенсия.

Нужно ли е да има актуализация? Формално видяно, да, само че въпросът е повече политически, в сравнение с стопански. Обсъждането преди възможни избори носи и опасности актуализацията на бюджета да пострада от политически популизъм. Разделението в Народното събрание обаче и евентуално късият му живот може да направи приемането на второ четене невероятно.
Правителството приготвя проектозакон за глобите по " Магнитски "
Какво се случи: Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов заяви през днешния ден във краткотрайната парламентарна комисия за глобите по американския закон " Магнитски ", че е основана работна група, която да изготви особено законодателство по какъв начин да се работи в случаите, когато на български жители бъдат наложени сходни наказания от непозната страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР