Водещите борсови индекси в Азиатско-тихоокеанския регион регистрираха понижения в сутрешната

...
Водещите борсови индекси в Азиатско-тихоокеанския регион регистрираха понижения в сутрешната
Коментари Харесай

Американският лек суров петрол с доставка през април поевтиня с 0.8%

Водещите борсови показатели в Азиатско-тихоокеанския район записаха намаления в утринната търговия, повлияни от следващата оставка в кабинета на американския президент Доналд Тръмп.

Бившият изпълнителен шеф на Goldman Sachs Гари Кон, който оглавяваше Националния стопански съвет, напуща поста поради различията си с Тръмп по въпроса за повишението на митническите цени.

Кон беше корав съперник на тази концепция, само че във вторник президентът съобщи твърдо, че ще вдигне митата върху вноса на стомана до 25% и тези на алуминия до 10%. Самият Гари Кон не загатва тази тематика в формалното известие за своята оставка, само че съгласно източници, представени от Bloomberg, той е взел решението след под напрежение диалог в Белия дом.

" За мен беше чест да послужвам на страната си и да пробутвам политики в интерес на икономическия напредък и на американския народ, включително и историческата данъчна промяна ", споделя в прощалното си изказване някогашният шеф на Goldman Sachs.

Разногласията му наподобява не са били единствено с президента, а и с комерсиалния министър Улбър Рос, от който в действителност пристигна първичната концепция за стягането на комерсиалните бариери. Двамата даже са провели спор на четири очи единствено часове преди решението за новите цени да бъде оповестено.

В последна сметка, то се оказа преломен миг за 57-годишния Гари Кон, който е регистриран като демократ, само че се включи в екипа на Доналд Тръмп с желанието да оказва помощ за изработването на политики в интерес на бизнеса. Той беше ревнив покровител на данъчната промяна, прокарана от Белия дом, само че се оказа неотстъпчив по тематиката за външната търговия.

Междувременно финансовите пазари реагираха отрицателно на новината за неговата оставка. Щатският $ поевтиня по отношение на останалите съществени валути. Доларовият показател падна с 0.1 на 100 до равнище от 89.47 пункта, като най-силното намаляване беше по отношение на японската йена - с близо половин %.

Това докара до разпродажби на борсата в Токио, защото акциите на японските експортьори са чувствителни към повишаването на локалната валута. Водещият показател Nikkei 225 регистрира спад от близо %.

На останалите основни пазари в Азиатско-тиоокеанския район обаче също доминират отрицателните настроения. Най-сериозни разпродажби се набллюдаваха в Хонконг, Индонезия и Австралия, където показателите се намалиха с над %. Фючърсите на необятния американски бенчмарк S&P 500 също записаха спад от 1.1%, до равнище от 2 686 пункта.

В последна сметка, страхът от възхода на протекционизма съумя да надделее над позитивните политически вести, идващи от Корейския полуостров, където се следят сигнали за стопляне на връзките сред Сеул и Пхенян. Те бяха в основата на повишаването на американските акции през вчерашния ден.

Цената на суровините също пострада поради новите търговски бариери, които се чака да бъдат въведени напълно скоро. Американският лек недопечен нефт с доставка през април поевтиня с 0.8%, до равнище от малко над 62 $.

Сортът Брент се намали със същите темпове и сега се търгува за 65.25 $ за барел. Алуминият остана една концепция по-стабилен, само че също записва най-малък спад от 0.1%, до 2 137 $ за звук на борсата в Лондон.

Цената на златото, което по принцип играе ролята на капиталово леговище във времена на неустановеност, този път остана съвсем без смяна. Ценният метал се търгува за 1 335 $ за тройунция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР