Водещи историци изследват 20 ключови грешки, допуснати по време на

...
Водещи историци изследват 20 ключови грешки, допуснати по време на
Коментари Харесай

Кои са „Големите грешки на Втората световна война“ и дали е могло да бъдат избегнати?

Водещи историци изследват 20 основни неточности, позволени по време на ужасния спор, проточил се шест години.

Втората международна война продължава да притегля вниманието, а големият размер документи разрешава нови тълкования на събитията. Но по какъв начин би изглеждал този спор при вземането на разнообразни решения в хода на ужасния спор?

„ Големите неточности на Втората международна война “ под редакцията на водещите френски историци Жан Лопес и Оливие Виевиоркасе концентрира върху 20 основни момента от световното опълчване, които могат да бъдат избрани като стратегически неточности.

Какви са аргументите за всяка от тях, какво е довело до вземането на едно или друго решение, по какъв начин са повлияли на общия ход на събитията – и било ли е допустимо да бъдат избегнати?
 Богатите също плачат – „ Беди в парадайса “ от Елин Хилдебранд Богатите също плачат – „ Беди в парадайса “ от Елин Хилдебранд
Заплетена конспирация доближава своя завършек на фона на тропически парадайс в „ Беди в парадайса “ – последната книга от бестселъровата три...

Разглеждайки в детайли двадесетте образеца в тази книга, откривателите се стремят да схванат претекстовете зад решенията, чийто резултат постоянно се оказва гибелен. Причините за тях са голям брой, а за вземането им се намесват разнообразни фактори – налична информация, персонални упования, психически или идеологически пристрастия. 

От маневрата „ Дил-Бреда “, през прекъсването на танковете пред Дюнкерк, десанта в Северна Африка до именитата борба за Сталинград – тази книга се трансформира в безмилостна хроника на някои от най-трагичните и кървави събития в човешката история.

Аналитична и подробна, „ Големите неточности през Втората международна война “ припомня на всеки четец, че нито дипломацията, нито политиката, нито изкуството са точни науки. И от време на време едно-единствено решение може да предреши ориста на цяла цивилизация. „ Нашето проучване няма за цел да раздава бели и черни точки. По-скоро то се стреми да разбере претекстовете зад решенията, чийто резултат постоянно се оказва гибелен, а от време на време и пагубен. Причините сигурно са голям брой, в случай че не считаме, че тогавашните водачи са били непоносимо глупави или захласнати от най-зловещи замисли. Така че въпросът би трябвало да бъде преформулиран: за какво тези мъже са взели неприятни решения? “

Жан Лопес и Оливие Виериорка

Още от КНИГИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР