Водещи браншови организации в IT сектора се обявиха остро против

...
Водещи браншови организации в IT сектора се обявиха остро против
Коментари Харесай

IT сектора се обяви против увеличението на максималния осигурителен праг

Водещи браншови организации в IT бранша се оповестиха остро срещу нарастването на оптималния застрахователен предел на 3400 лв. от 1 април, което беше гласувана от ръководещата коалиция. Писмото е подписано от Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии /AIBEST/, Българска асоциация по осведомителни технологии /БАИТ/, Българска асоциация на софтуерните компании / БАСКОМ/, Българска стартъп асоциация /БЕСКО/, Фондация " Клъстер осведомителни и информационни технологии " /ИКТ Клъстер/ и Българска работодателска асоциация новаторски технологии /БРАИТ/.

Ето и позицията на IT бранша:

Не поддържаме решението за повдигане на оптималния застрахователен предел на 3400 лева от 1 април и в нито един миг не сме изразявали единодушие с това.

Смятаме, че преди да се взимат толкоз значими решения, които засягат директно високотехнологичната промишленост, е редно те да се разискват с сектора авансово, а не разговорът да започва постфактум с упованието бизнесът да валидира към този момент взето решение от държавното управление. Въпреки че нарастването на оптималния застрахователен приход за следващ път се прави без разбор, без оценка на въздействието и без никаква смяна в качеството на обществените услуги, за които ще се заплаща повече, ние ще продължим присъединяване си в разговора за разработване на предвидим механизъм за пресмятане на оптималния застрахователен приход в бъдеще, се споделя още в позицията им.

Продължаваме да сме неотстъпчиви в настояването си да стартират съществени промени, свързани с реализиране на по-висок растеж на стопанската система и повишение на приходите на работещите, надлежно и повишение на приходите в хазната. От основно значение е, също по този начин, по-голяма част от бизнеса да заплаща правилно своите налози и осигуровки, по образеца на фирмите от сферата на осведомителните технологии, бранш, който е безспорен знак на цялостна бистрота на приходите и разноските.

Ние потвърдено умеем да влагаме, влагаме доста по-добре от държавната администрация в развиване, откриване на нови и добре платени работни места. Развитие, което носи повече доходи, налози и благоприятни условия те да бъдат употребявани за обществени действия.

Очакваме със взаимни старания да реализираме: Привличане на висококвалифицирани експерти и поддръжка за споразумяване на статута на фамилиите им. Подкрепа на задграничните студенти от трети страни, приключили в български висши учебни заведения, да получават по-лесно позволение за работа, Електронното ръководство и минимизиране потребността бизнеса и жителите да поддържат връзка онлайн с институциите, Образование, което да бъде приспособено към бързо изменящия се свят и пазар на труда, Насърчаване на НИРД, Осъвременяване на остарялото законодателство, касаещо бизнеса, (дистанционна работа, електронни трудови книжки и др.).

Бизнесът от промишленостите на знанието досега постоянно е бил правилен по отношение на своите отговорности към страната. Високотехнологичните компании образуват огромна част от междинната класа и оказват помощ за устойчивото развиване на българската стопанска система - в този момент повече от всеки път. Точно тези бизнеси са притегателна мощ за високообразован гений, за връщането на българи, образовани и осъществили се зад граница, както и за задгранични жители, които избират да продължат тук своето кариерно развиване, да основават фамилии и да построяват живота си.

Нашите компании са мотив за национална горделивост посредством своите новаторски решения, които оперират на световните пазари в условия на свободна конкуренция с целия свят. Те са посланиците, които брандират страната ни като привлекателно място за бизнес и нововъведения. Още повече, бизнесите от промишлеността не търсят дотации и финансова помощ от страната, а целеустремен разговор за бъдещето на България. Не е пресилено да се каже, че това бъдеще е въпрос на цивилизационен избор и ние разчитаме, че с актуалното българско държавно управление вършим еднакъв избор – цифрова, а не аналогова България.

Увеличаването на отговорностите към страната точно за високотехнологичния бранш, който обезпечава растежа, нововъведенията и цялостната цифровизация, е неприятен сигнал за бъдещето на българската стопанска система и устойчивостта на бранша, която молим да не се приема за даденост.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР