Водещата версия за катастрофата на АМ „Струма“ трябва да е

...
Водещата версия за катастрофата на АМ „Струма“ трябва да е
Коментари Харесай

Експерти: Лошата инфраструктура трябва да е водещата версия за катастрофата на АМ "Струма"

Водещата версия за злополуката на Автомагистрала „ Струма “ би трябвало да е неприятната инфраструктура. Около това мнение се сплотиха Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при пътнотранспортни катастрофи, и някогашният български авто водач Румен Дунев, който сега е част от Сдружение автотехнически специалисти по пътна сигурност.

Your browser does not support the audio element.

„ Една злополука в никакъв случай няма еднопосочна причина. Според мен, водещата версия би трябвало да се насочи към това, че имаме проблем с инфраструктурата – недобро планиране, недобро осъществяване, липса на маркировка, не на място сложена мантинела и отбивка и липса на знаци “, сподели Тодоров.

Румен Дунев изясни, че е отишъл с негови сътрудници до мястото на случая, с цел да видят персонално какво е положението на въпросната права.

„ На място установихме, че спирачен път има, т.е. лидерът до последно се е борил и е бил съответен. За страдание доста дребни късчета от пъзела, и то все отрицателни, довеждат до тази покруса. На първо място маркировката, малко преди случая, е доста бледа. Маркировката е тази, която би трябвало да даде чувство на лидера за ситуацията му върху пътното платно. При състояние, че тази маркировка почва да изчезва, съгласно мен, лидерът е тръгнал да се придържа компактно в дясно по мантинелата. След като се движи компактно в дясно той излиза челно против островчето. За страдание е тръгнал да прави маневра. Една част от рейса е предходна през островчето и внезапното завиване на ляво вкарва рейса сред двете мантинели от лявата страна. Ако не беше подхванал тази маневра, може би всичко щеше да се размине надалеч по-леко. Голяма част от пасажерите нямаше да останат в този капан сред двете мантинели, защото това не им разрешава да отворят вратата и за жалост намират своя край в рейса “, сподели Дунев.

Владимир Тодоров добави, че това повдига въпроса дали би трябвало да се употребяват мантинели за разграничителна система по средата на автомагистралите. По думите му в доста страни в Европейски Съюз се употребяват бетонни защитни огради.

И двамата специалисти се сплотиха към мнението, че би трябвало да има инструктаж за сигурност при автобусните транспорти, тъй че пасажерите да знаят какво да вършат при случай.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР