Водещ член на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) се

...
Водещ член на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) се
Коментари Харесай

В Германия съдят крайнодесен депутат за нацистки лозунг

Водещ член на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) се яви в съда в четвъртък по обвиняване в използването на неразрешен девиз , употребен от паравоенното крило на нацистката партия.

Бьорн Хьоке , началник на АзГ в източната провинция Тюрингия, която организира избори през септември, е част от националистическото крило на АзГ, публично избрана от вътрешното разузнаване като " десен екстремист " .

Няколко десетки протестиращи се събраха пред правосъдната зала в източния град Хале, държейки плакати с надписи: " Бьорн Хоке е нацист ", преди да той дойде в правосъдната зала, облечен в мрачен костюм и бяла риза.

Прокурорите споделят, че Хьоке е приключил предизборна тирада в източния град Мерзебург през май 2021 година с думите " Всичко за Германия! ". Тази фраза е неразрешена в Германия, защото е била девиз, употребен от щурмоваците на Хитлер SA.

Адвокатите му настояват, че той не е знаел, че думите са неразрешени, а самият Хьоке, преподавател по история, сподели предходната седмица в ефирен спор, че не е знаел за произхода на фразата.

Той също по този начин е упрекнат в употребата на лозунга по време на събитие през декември 2023 година в Гера.

Ако бъде приет за отговорен, Хьоке ще бъде изправен пред санкция или вероятно затвор. Делото ще продължи най-малко доникъде на май.

АзГ, която се класира на второ място в множеството национални изследвания след опозиционния закостенял блок, беше подложена на надзор след известията през януари, че някои високопоставени партийни фигури са разискали на среща
 Подкрепата за
Подкрепата за " Алтернатива за Германия " понижава, демонстрират изследвания

Въпреки това, тя остава класирана на второ място зад опозиционните консерватори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР