Воден свят, управляван от октоподоподобни същества.Планета, разделена от светлина и

...
Воден свят, управляван от октоподоподобни същества.Планета, разделена от светлина и
Коментари Харесай

Аз съм бивш учен от НАСА: това са планетите, на които наистина може да съществува извънземен живот

Воден свят, ръководен от октоподоподобни същества.

Планета, разграничена от светлина и мрак, на която слънцето в никакъв случай не изгрява.

И пъкъл от лава, където разтопена канара се излива от небето.

Това не са описания на непознати светове от научнофантастичните романи, а някои от " екзопланетите ", които е най-вероятно да приютяват извънземни сега.

Десетки от тези екзопланети - планети, които обикалят към звезди отвън нашата Слънчева система - които са класифицирани като " евентуално обитаеми " или " сходни на Земята ", са документирани с примамливи детайлности в нова книга.

В книгата " Световете, които раздрусаха науката " доктор Лиза Калтенедж, някогашен рецензент на задачите на НАСА, написа, че астрономическите достижения през последните три десетилетия значат, че живеем в " изцяло нова златна епоха на проучванията ".

От 1992 година насам, когато е открита първата екзопланета, единствено в нашата вселена са доказани още 5 000 такива.

От тях 70 съдържат точните съставки за съществуването на живот.

Като се има поради, че някои от тях се намират на 17 000 светлинни години - което би лишило 6,9 милиона години, с цел да се стигне до тях с най-бързата човешка машина - сондата на НАСА " Джуно " - доктор Калтенеге споделя, че идващото предизвикателство пред човечеството ще бъде да прояви креативност, нужна за фактически разкриване и другарство с извънземни форми на живот.

Надявам се, че ще съумея да предам какъв брой мъчно ще бъде търсенето на извънземен живот ", написа доктор Калтенегер в книгата си. " Възможно е даже да не го разпознаем, когато ни гледа в очите.

Откакто през 1992 година за първи път е документирана първата от тези " екзопланети " - сходен на Юпитер газов колос, наименуван " Димидиум " - до момента са открити зашеметяващите 5 000 планети отвън нашата Слънчева система.

" За да решим пъзела на тези нови светове, би трябвало да използваме необятен набор от принадлежности, като да вземем за пример обработване на цветна биота в нашата биологична лаборатория [...] и да се върнем обратно в дългата история на еволюцията на Земята, с цел да намерим улики за това какво да търсим ", изясни тя.

Д-р Калтенегер, която е и създател на Института " Карл Сейгън " в университета " Корнел " и професор, съобщи, че Земята ще би трябвало да се трансформира в " нашата лаборатория ", до момента в който тестваме нови хрумвания за това по какъв начин животът може да се развива по друг метод в галактиката.

 Според Лабораторията за обитаемост на планетите към Университета на Пуерто Рико сега 29 от разпознатите скалисти екзопланети имат най-голяма възможност да поддържат живот или най-малко подобен, какъвто го познаваме на Земята.

Според астрономите още 41 планети наподобява са " водни светове " или мини-версии на планетата Нептун в нашата Слънчева система, което ги прави вероятни, само че по-малко евентуални претенденти за извънземен живот.

Огромният галактически телескоп на НАСА " Джеймс Уеб " (JWST), който започва през 2021 година и събира светлина от далечния космос с огледало, надхвърлящо шест пъти размера на известния му предходник " Хъбъл ", докара до голям брой нови открития на екзопланети.

JWST е първият телескоп, кадърен да улови задоволително светлина със своето 21,3-футово (6,5-метрово) огледало, с цел да изследва химическия състав на атмосферата на други скалисти светове - сподели доктор Калтенегер пред Big Think.

Размерът - означи тя - е ключът към събирането на светлина.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР