Водата за София е гарантирана, увериха от Софийска вода. Ремонтът

...
Водата за София е гарантирана, увериха от Софийска вода. Ремонтът
Коментари Харесай

Ремонтът на язовир Бели Искър ще се забави поне до пролетта

Водата за София е обезпечена, увериха от Софийска вода. Ремонтът на язовир " Бели Искър " обаче ще се забави най-малко до пролетта.

Екипът ни се опита да стигне допустимо най-близко до язовира. За страдание това се оказа невероятно, тъй като достъпът до самият язовир става единствено с моторни шейни през зимата. Водата постоянно замръзва, което е една от аргументите за утежняване качеството на язовирната стена. Това значи, че най-рано ремонтът ще стартира напролет.

Втората причина за забавянето е, че към момента няма конкретизиран проект, по който ще бъде осъществен ремонтът, тъй като институциите си трансферират язовира една на друга. Очаква се в последна сметка язовирът да влезе в държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири ". Кога ще се случи не е ясно.

Това, което се знае за стената на язовир " Бели Искър " е че тя е в предаварийно положение, както и прилежащите ѝ уреди от 2017 година Тогава Държавната организация по метрологичен и механически контрол дава наставление язовирът да се ремонтира. И до този миг това не е направено, макар че с решение на Министерски съвет през 2018 година се отпускат в допълнение 500 млн. лв. за ремонт на оборудванията, които са в тежко положение.

Язовир " Бели Искър " обезпечава близо 20% от водата за София. Тя обаче към този миг е обезпечена и при положение, че се окаже незадоволително няма да се подава толкоз вода към Перник.
 Станислав Станев, Станислав Станев, "Софийска вода ": ​Няма заплаха за водата на София
Няма заплаха за водата на София - оборудването има потенциал да обезпечи спомагателните 300 л./сек, които държавното управление желае за Перник. Капацитетът н...

Заради влошеното положение на язовира предписанията са той да не се запълва повече от 60%. Въпреки че той е мъчно наличен, специалистите наблюдават изкъсо да се съблюдава този индикатор.
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР