Водата има ключова роля за възстановяването на водния баланс в

...
Водата има ключова роля за възстановяването на водния баланс в
Коментари Харесай

Само в 10% от случаите добавяме чаша вода към сутрешното си кафе

Водата има основна роля за възобновяване на водния баланс в организма. Това е изключително значимо заран, защото по време на сън, тялото губи сила и течности през дихателната, сетивната и отделителната система. Ето за какво експертите по здравословно хранене предлагат да изпием чаша-две вода директно след ставане от леглото, с цел да се събудим, освежим и заредим с сила за целия ден.

„ Чаша вода заран на гладно е най-хубавият метод да събудим организма си и да дадем старт на деня. По време на сън и след пробуждане, тялото ни се освобождава от всичко ненужно и има потребност от вода, с цел да се възвърне, “ споделя доктор Райна Стоянова, диетолог и специалист по здравословно хранене. „ Чаша вода на празен корем подтиква елиминирането на отпадъчните субстанции от организма, ускорява метаболизма и улеснява отслабването. Освен това, водата освежава кожата и усъвършенства тонуса “ – прибавя доктор Стоянова.

Просто и елементарно е, само че замислете се какъв брой постоянно посягате към бутилката с вода заран. Единствената мисъл по това време е по какъв начин по-бързо да се доберем до заветната чаша кафе. Изследване измежду градското население в България демонстрира, че едвам в 10% от случаите пием утринното си кафе в композиция с вода, което може да докара до дехидратация на организма на по-късен стадий през деня*. Топлите и плодови питиета зареждат организма ни с сила, само че не компенсират напълно потребностите на тялото от вода и следва да бъдат спомагателен, а не главен източник на хидратация.

„ Важно е да не се пропуща утринният банкет на вода. Тя би трябвало да добавя кафето, а не да се замества от него. Кафето има редица изгоди за организма, само че е натурален диуретик и следва да се употребява умерено. Често прибягваме към него, когато сме изтощени, а можем да допълним или сменяем приема му с вода. Добрата хидратация оказва помощ за оправянето с пролетната отмалялост, която е присъща за този сезон “ – разяснява доктор Райна Стоянова, диетолог и специалист по здравословно хранене.

Вследствие на забързания метод на живот, дехидратацията е все по-често срещано събитие, което води до редица отрицателни последствия като неприятно храносмилане, противен мирис, нервност, отмалялост, главоболие и даже...депресия. При всеки човек нуждата от течности е друга, само че приемът на чиста вода денем не трябва да е по-малко от литър и половина - два. При стрес, физическа интензивност, вирусни болести или отмалялост, количеството следва да се усили.

Редовната консумация на вода има редица изгоди за здравето и положителния външен тип. Полезна е за бъбреците, отделителната система и подтиква изхвърлянето на ненужните субстанции от тялото. Доказана е ролята на водата в битката с вирусите и възприятието за отмалялост. Водата оказва помощ на кожата да наподобява здрава, еластична и стегната, а също по този начин е наш съдружник против стареенето и не на последно място – способства за съкращаване на телесното тегло и поддържането му в добра форма.

За да сме здрави и красиви когато и да е на годината, експертите поучават да одобряваме чаша вода заран на гладно и да не забравяме за нея през целия ден. А в случай че включим в менюто си пълноценна и здравословна храна, ограничим приема на алкохол и захарни произведения, и увеличим физическата си интензивност, положителните резултати ще ни радват през целия живот.

*Данните са от количествено онлайн проучване измежду градското население на възраст 16 – 60 години в обитаеми места в България с 30 000 и повече поданици. Изследването е на тематика „ Нагласи и консумация на питиета “, извършено през 2017 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР