Водачът може да вдигне ръце от волана, докато автопилотът на

...
Коментари Харесай

Мерцедес първи получи сертификат за автопилот от ниво 3 в САЩ


Водачът може да вдигне ръце от кормилото, до момента в който автопилотът на Мерцедес ръководи колата
(снимка: Mercedes-Benz)

Автомобилните производители непрекъснато усъвършенстват системите за автопилот в своите модели. Голямо самопризнания за прогрес в тази област получи немският производител Mercedes-Benz.

През седмицата стана ясно, че Mercedes-Benz е първата автомобилна компания, която получава регулаторно утвърждение в Съединени американски щати за равнище 3 на самостоятелно шофиране. Компанията съобщи, че е сертифицирана от щата Невада и нейните коли с пакета Drive Pilot могат да се употребяват по публичните пътища.

Drive Pilot е единствената в промишлеността система за самостоятелно ръководство от равнище 3 по класификацията на SAE, сертифицирана за потребление в серийно транспортно средство, отбелязва The Verge.

В края на 2021 година Mercedes-Benz получи регулаторно утвърждение за потребление на Drive Pilot по избрани немски пътища, когато автомобилът се движи със скорост от 60 км/ч или по-малко. А през май компанията стартира да продава коли с този пакет.

Благодарение на Drive Pilot, лидерът може да смъкна ръцете си от кормилото, до момента в който автомобилът се движи, защото автопилотът управлява скоростта и дистанцията, както и шофирането в вярната лента, заобикаляйки рискови маневри и реагирайки на неочакваната поява на други транспортни средства наоколо.
още по темата
В същото време лидерът би трябвало да е подготвен неотложно да поеме ръководството при положение на непредвидена обстановка. Освен това лидерът би трябвало от самото начало да държи лицето си пред камерите, инсталирани в купето, макар че може да обърне глава към различен пасажер в автомобила.

Ако последното изискване не е изпълнено, системата неотложно ще се изключи.  С други думи, системата за автопилот ще попречи на лидера да подремне по време на шофиране или да се реалокира на задната седалка.

В допълнение към камерите и радара, системата Drive Pilot употребява лидарни данни за създаване на 3D модел на околната среда, както и микрофони за разкриване на приближаващи спешни транспортни средства.

Mercedes-Benz съобщи, че узаконяването на Drive Pilot е станало допустимо, с помощта на системата, отговаряща на „ изискванията за най-малък риск “ на Невада, които изискват „ изцяло самостоятелни “ транспортни средства от равнище 3 или по-високо да имат алтернатива за прекъсване при положение на нередовност.

Компанията посочи, че Drive Pilot ще работи единствено при скорости до 40 благи в час (64 км/ч) на „ подобаващи сектори от автомагистрали и където има висока компактност на трафика “. Това допуска потребление на автопилота в условия на натоварен трафик с чести прекъсвания и тръгвания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР