Водач на православните българи – правомощията на българския патриарх са

...
Водач на православните българи – правомощията на българския патриарх са
Коментари Харесай

Водач на православните българи: Кой ще е следващият патриарх след Неофит?

Водач на православните българи – пълномощията на българския патриарх са да съставлява църквата ни пред институциите, непознатите страни и дипломатическите им представителства у нас. Но патриархът взима отношение освен по църковни въпроси.

„ Той би трябвало постоянно да излиза с послания на народа по значими за българския народ тематики – освен за празнувания и светци, а и по значими за българите проблеми. Самата дума патриарх е от гръцки генезис и значи татко, отец или лидер “, изяснява проф. Дилян Николчев.

Свещениците и миряните скърбят за загубата

Изборът на патриарх е дълга процедура. Светият синод дефинира имената на трима достоизбираеми, които дават отговор на критериите.

В момента митрополитите на четирима епархии не покриват нужния опит или навършена възраст.

Отдаваме респект към паметта на Негово Светейшество патриарх Неофит

Преди 10 години, при предходния избор, избраниците са били русенският митрополит Неофит, ловчанският митрополит Гавриил и старозагорският митрополит Галактион. Въпреки спекулациите тогава за пловдивския митрополит Николай, през 2013 година той нямаше навършена възраст за патриарх. За разлика занапред.

„ Канонът на православната черква допуска доста повече условия за това един митрополит да бъде определен за патриарх – значими са административните му качества, психическото му здраве, физическото му здраве и така нататък Той би трябвало да се радва на положително име, да е православял в своите мисли, както и да е духовник по живот “, твърди проф. Николчев.

Обявени са два дни на народен печал - петък и събота

Според него през последните години Светият синод е претърпял огромна промени.

„ Имаме нови митрополити – част от тях са начетени и положителни богослови, които се надявам да попаднат в тази листа или да изиграят позитивна роля в избора на нов патриарх “, разясни проф. Николчев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР