Вноските обаче са гарантирани като размер от резерви на фондовете,

...
Вноските обаче са гарантирани като размер от резерви на фондовете,
Коментари Харесай

Даниела Петкова: Вече има партиди за втора пенсия, в които са засегнати вноските

Вноските обаче са обезпечени като размер от запаси на фондовете, споделя шефката на пенсионен фонд " Доверие "

Очаквам макар негативната рентабилност през април да вдигнем пенсиите, съобщи Даниела Петкова в изявление за.

- Какви са аргументите за продължаващата девет месеца рецесия при пенсионните фондове, г-жо Петкова?

- Криза при пенсионните фондове няма. Има всеобхватна рецесия на международните финансови пазари, която се отразява на доходността на пенсионните фондове. За разлика от рецесиите в последните десетилетия актуалната се характеризира с по едно и също време поглъщане от началото на годината на цените и на акции, и на облигации, а това са главните типове вложения в портфейлите на пенсионните фондове – ориентировъчно 60% дял на вложенията в облигации, 35% в акции и взаимни фондове, 5% други. Има доста други вложители по света и в България, които имат в портфейлите си акции и облигации. Някои от тях имат сравним размер на негативна рентабилност с пенсионните фондове, само че защото ползват друг интернационален стандарт за оценка на активите си, надлежно нямат обвързване да я оповестяват. При пенсионните фондове се ползва интернационалният стандарт за ежедневна оценка на активите, по пазарна цена, която се разгласява всеки ден. При доста други организации се ползва интернационален стандарт за оценка на активите по амортизируема стайност, за интервала на държане. В този смисъл, рецесията е идентична при всички, особеното е, че за някои я виждате, а за други - не.

Ако се върна на въпроса от друга позиция, следва да отбележа, че от началото на тази година максимален дял в негативната рентабилност имат цените на облигациите. На техния спад се дължат към 70% от общия отрицателен резултат за интервала. Не бих желала да недооценявам обстановката, само че е добре да се знае, че тъкмо за тази най-голяма част от негативната рентабилност тази година, имаме висока степен на сигурност, че в бъдеще доходността ще се трансформира в позитивна. Това е по този начин, тъй като дори да не се усилят цените на облигациите в идващите няколко години, което е съвсем неосъществим сюжет, то ние като дълготрайни вложители имаме опция умерено да изчакаме падежа на всяка облигация, която се намира в този момент в портфейла, ще си получим назад номинала, а не сегашната обезценена стойност и в допълнение, ще си получим и позитивната рента в размер, избран при издаването на съответната облигация.

Активите, вложени в държавни облигации, могат да ни донесат някаква действителна загуба единствено в случай че дефолтира страната, която ги е емитирала. При деликатен обзор на портфейлите на пенсионните фондове обаче, надлежно на държаните държавни облигации, не мисля, че има риск от дефолт, първо, тъй като броят на страните е огромен и няма по какъв начин всички те да изпаднат в несъстоятелност и второ, тъй като страните са измежду богатите в света и такива, за които не е известно да имат аргументи да не изплатят дълга си. В този смисъл въпросът е не дали, а по кое време ще се обезвреждат сегашните равнища на негативна рентабилност.

- Каква е прогнозата за изплъзване от рецесията и връщане към позитивни резултати?

- Измъкването от всяка рецесия зависи от това по кое време ще спрат да въздействат аргументите за нейното пораждане.

Без искания за пълнота и точност, ще се спра на по-видимите и ясни аргументи за актуалната рецесия, които ще изложа в последователен ред:

1. След рецесията 2008 година и вследствие на ограниченията за нейното преодоляване настъпи дълголетен цикъл на снижаващи се лихви, които доближиха и до негативни равнища в някои държави;

2. Вместо стягане на паричната политика, с началото на Коронавирус рецесията и по отношение на нейното преодоляване се взеха ограничения, които доведоха до повсеместна свръхликвидност. Нарушиха се веригите за доставки в международен мащаб заради затварянето на страните в опит да се избегне вирусът;

3. В резултат на т. 1 и т. 2, в края на предходната година инфлацията стартира да се ускорява;

4. През февруари т. година Русия нахлу в Украйна и стартира война. Това с изключение на всичко останало докара до ограничение и прекъсване на производството и износа на съществени първични материали и сила от двете страни. Бяха наложени и широкомащабни наказания, които в допълнение нарушиха към момента не изцяло възобновените от вирусната рецесия вериги за доставки;

5. В резултат на т. 4 се появиха съществени несъответствия в търсенето и предлагането, което докара до още по-голямо ускоряване на инфлацията.

В момента се намираме в най-тежката част на рецесията, тъй като някои от гореизброените аргументи към момента не са овладени, а ограниченията против други сами по себе си и макар че ще е краткотрайно, провокират сривове на финансовите пазари, което ще продължи, до момента в който реализиран задачите си. Пример за последното е почналият цикъл на повишение на лихвите от централните банки, който има за цел преодоляване на инфлацията. Инфлацията към момента не е овладяна, надлежно може да се чака, че ще има и последващи нараствания на лихвите, а при всяко очакване за последващо нарастване на лихвите доходността на облигациите се покачва, цените им падат и пенсионните фондове регистрират, въпреки и единствено счетоводно, негативна рентабилност. Повишаването на лихвите въздейства отрицателно и на акциите, тъй като води до оскъпяване на заемите, а от там - до понижаване на облагите на бизнеса. В допълнение, върху цените на акциите въздейства и рискът от влизане на стопанските системи в криза поради повишаващите се лихви. Тук е моментът да кажа, че всички тези отрицателни упования за близкото бъдеще към този момент са отразени в спадовете на цените и негативната рентабилност, тъй като пазарите се движат точно от упованията за предстоящ интервал и по-малко от към този момент настъпили събития.

Кога ще се измъкнем от рецесията? Не е допустимо да стане внезапно. Първо би трябвало да завърши цикълът на увеличение на лихвите. Още преди неговия край към този момент ще има очакване от вложителите освен за този край, само че и за нахлуване в идващ цикъл на намаление на лихвите и цените и на акции, и на облигации ще стартират възобновяване. При обикновено стичане на процесите би следвало първото тримесечие на идната година да стартира развой на възобновяване. Вероятно е в същия интервал да стартира да се следи спадаща ликвидност и появяването на първите затруднени субекти в тази връзка. В това отношение пенсионните фондове ще бъдат в привилегирована позиция, тъй като не се чака да имат каквито и да било проблеми с ликвидността.

Има опасности, несъмнено. Първо, централните банки би трябвало добре да си свършат работата и да не прескочат онази граница на покачване на лихвите, която би вкарала стопанските системи не в краткосрочна и оздравителна криза, а в по-дълбока и по-дългосрочна. Засега няма такива сигнали, доколкото пазарът на труда е постоянен и дори се следи продължаващо понижаване на безработицата, само че е допустимо в първите месеци на идната година да стартира да се следи повишение, което, в случай че е доста, към този момент ще е знак за по-сериозни от предстоящите проблеми в действителната стопанска система. Второ, макар че войната е към този момент калкулирана в досегашните спадове на цените на финансовите принадлежности, всяка нейна по-голяма ескалация може да промени картината.

На финала и нещо по-оптимистично, доколкото е допустимо в тази сериозна обстановка. Кризата поражда и благоприятни условия. Цените на облигациите и акциите сега са атрактивни за покупка и деликатните дейности на пенсионните фондове в тази посока могат да донесат забележителна позитивна рентабилност в бъдеще.

- Намалението на активите с 1 милиард визира ли и осигурителните вноски?

- Този 1 милиард е ваше пресмятане, което не е тъкмо, само че няма да го оборвам, тъй като разлика от няколкостотин милиона, без значение дали допълнително, или в по-малко, не трансформира обстоятелството, че доходността тази година е негативна.

Предполагам, че е немислимо да попитате по какъв начин, откакто към 95% от активите на пенсионните фондове са вложени в облигации и акции, които от началото на годината са се обезценили с 20, 30 и повече % по другите самостоятелни позиции ние съумяваме да отчетем единствено 14-15% негативна рентабилност за същия интервал. По време на световна рецесия на финансовите пазари, а това е време, през което няма вероятен тип инвестиция, в която да се скрият парите и да се опазят от спадащи пазарни цени, постигнатият резултат от пенсионните фондове, въпреки и отрицателен, не е толкоз неприятен. Казвам това, тъй като по време на сходни рецесии това, което се пробват да вършат всички вложители по света, е да омекотят удара. Всеки %, по-нисък от % на спад на самите пазари, е триумф, тъй като дава опция за по-бързо възобновяване след това.

Що се отнася до това дали отрицателната рентабилност визира осигурителните вноски, отговорът зависи от това дали се счита, както го вършиме вие, а точно - като сума за целия пазар, или както е вярно да се прави - на самостоятелно равнище. В тъкмо този миг, в случай че вършим сметката по вашия метод, отговорът е не, не ги визира, в случай че вършим сметката по верния метод, отговорът е да, към този момент има партиди, в които са наранени брутните вноски, само че има и такива, в които не са наранени.

Тук е моментът да припомня, че без значение от това дали отрицателната рентабилност визира брутните вноски, или не, отговорността за това в партидите да има най-малко толкоз средства, колкото са сумарно всички брутни вноски за целия интервал на обезпечаване, е на сдруженията, които със лични средства са задължени да подсигуряват, че тази норма на закона се съблюдава и няма да има обезпечен, който ще изгуби парите си от вноски. Напомням също, че това значи че все още на пенсиониране има гаранция за нулеви такси за целия интервал на обезпечаване. Вече всеки ден се пенсионират хора и нито един от тях не е с изчислена пенсия на база на сума в самостоятелната партида, която е по-ниска от сумата на брутните вноски на всеки поотделно.

- Миналата година вдигнахте пенсиите на хората, които плащате, може ли поради резултатите от тази да се наложи да ги намалявате?

- Приемам въпроса като подобен, който се отнася единствено за ПОК “Доверие ”, тъй като нямам и не е допустимо да имам никаква информация за останалите сдружения.

Досегашните резултати за постигнатата рентабилност при вложение на средствата на към този момент пенсиониралите се наши обезпечени ми дава съображение да съм уверена, че през април идната година още веднъж ще увеличим пенсиите. Това е допустимо, тъй като техните средства са в обособени фондове, законът позволява използване на друга капиталова тактика и доходността в тези фондове е позитивна. Надявам се размерът на нарастването на пенсиите, без да мога да се обвържа с съответен %, доколкото има още половин година до идващия април, да бъде подобен, че да компенсира нашите пенсионери за негативната рентабилност по партидите им все още на пенсионирането.

- Доколко фрагментираният пазар с доста дребни фондове способства за размера на вредите от сегашната рецесия?

- При световна рецесия няма огромни и дребни. Всички сме дребни.

- Очаквате ли уедряване на пазара?

- Все още не. Предпоставки за уедряване на пазара могат да се появят в предстоящ интервал, в случай че има сдружения, които няма да могат, или да желаят, да поемат финансовата тежест на гаранцията на брутните вноски все още на пенсиониране. Тъй като пенсиониращите се лица са към момента малцина, мисля, че в случай че въобще се появи подобен развой, то това е допустимо да се случи в последващи години, когато ще се усили броят на хората, които имат право да се пенсионират, само че това не е риск за обезпечените лица, тъй като средствата им ще бъдат дадени за ръководство на други сдружения.

- Възможно ли е човек самичък да минимизира вредите от рецесията, като си направи различна доброволна осигуровка?

- Първо, бих желала да направя ангажимента, че претекст за обезпечаване в непринуден пенсионен фонд би трябвало да бъде не запазване от съответна рецесия, а приемане на спомагателна пенсия. Няма безконечни рецесии. Тази също ще отмине и след време ще настъпи нова. Най-изгодно е за хората да се обезпечават постоянно и с години, с цел да дадат опция на времето при дългогодишно обезпечаване да ги опази от всички рецесии.

Горното не опонира на концепцията да се избере подобаващ миг за пускане на обезпечаването, само че няма по какъв начин да има цялостна сигурност, че изборът на миг е подобаващ, тъй като няма сигурност дали негативната рентабилност няма да продължи още известно време. В момента към този момент има хора, които в опит да си опазят парите от инфлацията или просто с цел да създадат бърза облага обмислят опцията да ги вложат в непринуден пенсионен фонд, тъй като доходността е негативна и след всеки идващ ден се усилва вероятността да има възобновяване на пазарите. Не ги връщаме, само че и ги предизвестяваме, че каквото и да вършат, не биха могли да надхитрят пазарите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР