Внощта на 5 декември, един добър старец посещава домовете на

...
Внощта на 5 декември, един добър старец посещава домовете на
Коментари Харесай

Невероятната история на Синтерклас и най-странните традиции с него

Внощта на 5 декември, един добър дъртак посещава домовете на децата в Нидерландия, с цел да им остави дарове и лакомства. Неговото име не е Дядо Коледа, а Синтерклас. Безспорно, сред двамата има редица прилики, само че също по този начин и някои основни разлики. Една от тях е, че Синтерклас не живее на Северния полюс, а в Испания. Освен това, той пътува с транспортен съд, а не с летяща шейна. Неговото идване в Нидерландия по традиция се означи с живописен церемониал, управляван от самия Синтерклас.



Кастриран петел

Според преданията, Синтерклас е радостен дъртак с бяла брада, който е облечен с алена тога – също като Дядо Коледа. Той живее самичък и няма брачна половинка, защото е дал обет за безбрачие. Това надалеч не е някаква незначителна детайлност. Съществуват няколко празнични песни, в които се подчертава върху обстоятелството, че той е непорочен. В една от тях даже се пее следното: „ Синтерклас, ти си скопен петел “. Каква е повода, заради която му е даден сходен „ прякор “, е въпрос без отговор. Никак не е изненадващо, че в британската версия на същата ария думите „ скопен петел “ са изменени на „ дребен палавник “.

Черният Пит

Синтерклас не посещава децата самичък. Той си има помощници. Вероятно допускате, че става въпрос за група усмихнати и работливи елфи. Всъщност, помощниците на Синтерклас са африкански плебеи, всеки един от които е прочут с името Черния Пит. По време на празничните шествия в Нидерландия, хората, които влизат в тази роля, боядисват лицата си в черно или кафяво, поставят си къдрави перуки, пъстри шапки, необятни панталони и огромни златни обеци на ушите. Според легендата, Черният Пит бил мавър, дошъл в страната с транспортен съд от Испания (също като Синтерклас). Освен че помагал на положителния дъртак, той изпълнявал и една надалеч по-зловеща задача – да бие с дръжката на метла непослушните деца. От дълги години неговият облик е обект на разпалени диспути. Много хора виждат в него демонстрация на расизъм по отношение на тъмнокожите хора и упорстват традицията да бъде неразрешена, до момента в който други желаят тя да бъде непокътната. По тази причина, управляващите в някои градове се пробват да намерят компромисно решение, налагайки нова процедура – лицето на Черния Пит да не бъде напълно черно, а на петна от саждите на комините, през които е минал, с цел да остави дарове на децата.

Why " Black Pete " and the Dutch tradition of blackface before Christmas won't go away
— The Washington Post (@washingtonpost)
Синтерклас и Сатаната

Образът на Черния Пит несъмнено е спорен, само че въобще не може да се съпостави с първичния „ асистент “ на Синтерклас – Сатаната. Съществуват редица средновековни изображения, на които се вижда по какъв начин благият дъртак влачи след себе си Принца на мрака, окован във вериги. До нас, обаче, не са достигнали никакви пояснения за смисъла на тези рисунки. Повечето историци считат, че обликът на Черният Пит се появил като сурогат на Сатаната, защото за доста хора било извънредно недопустимо да описват на децата си по какъв начин Синтерклас ще ги посети дружно с повелителя на пъкъла.

Любимата напитка на Черния Пит

Традицията гласи, че всяко дете би трябвало да сложи най-малко една обувка до камината, с цел да може Синтерклас да я изпълни с дребни дарове и лакомства. Освен това, от малчуганите се чака да приготвят специфични блага. За положителния дъртак те оставят кафе и къси стихчета, а за коня му – моркови и сено. Подаръци има и за Черния Пит, само че, както евентуално се досещате, те са меко казано странни – бутилки бира. Според преданията, чернокожите помощници на Синтерклас обичат алкохола и постоянно злоупотребяват с него. По тази причина не е изключително неочакван фактът, че в Нидерландия има няколко типа бира, носещи името на Черния Пит.

Изненадващо посещаване

Една от най-необичайните коледни обичаи в Нидерландия е практиката родители да наемат артисти, които да се маскират като Черния Пит. В страната има цяла колегия от професионални имитатори на въпросния персонаж. По публични данни, единствено в Амстердам техният брой е 600. Какво в действителност вършат те? Докато някое дете се подготвя за лягане, Черният Пит чука на вратата, след което оставя чувал с дарове и хуква да бяга пред погледа на слисания хлапак. Някои поданици на Нидерландия шеговито означават, че това изяснява по какъв начин Синтерклас съумява да раздаде дарове на всички деца за една нощ – благодарение на рабски труд.

The Dutch feast tradition of Sinterklaas (St Nicholas) goes on in wartime.

Sinterklaas arrives on a Sherman ARV vehicle as part of St Nicholas Day celebrations at Roosendaal, December 1944.
— WWII Pictures (@WWIIpix)
Писмата на Синтерклас

Подаръците не са единственото нещо, което Синтерклас оставя до камината. Често, към тях е прибавено писмо, съдържащо малко стихче. В него положителният дъртак осмива някой крах или неприятна линия от характера на детето. Подобни стихове от време на време си разменят и по-възрастните поданици на Нидерландия. Родителите употребяват този случай, с цел да насочат шеговита рецензия към своите деца. Разбира се, писмата постоянно са подписани от Синтерклас – вследствие на което малчуганите остават с усещането, че той следи деликатно всяко тяхно деяние.

Ужасяващият Хаусекер

Синтерклас е известен персонаж освен в Нидерландия, само че и в Люксембург. Там, обаче, негов асистент не е Черният Пит, а страховитият Хаусекер. Неговите облекла въобще не са цветни – облечен е с черна тога, покриваща цялото му тяло. По тази причина той постоянно е сравняван с обречен на смърт бедняк или даже със самата гибел. Хаусекер не носи нито лакомства, нито дарове. В ръцете си той държи дълга пръчка, с която постанова децата. Това в действителност е и единствената му задача – да удря всеки хлапак, имал нещастието да го срещне.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР