Вносът на зърно от Украйна, както и на слънчоглед и

...
Вносът на зърно от Украйна, както и на слънчоглед и
Коментари Харесай

Явор Гечев: Вносът на зърно от Украйна не се разпределя справедливо в ЕС

Вносът на зърно от Украйна, както и на слънчоглед и изсъхнало мляко, сега стопира в избрани страни, а ние настояваме за заслужено систематизиране в целия Европейски съюз. Това сподели пред БТВ служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той удостовери, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът напомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 година

" Ние към този момент 6 месеца чакаме Европейска комисия да реши – на най-високо равнище е повдигано този въпрос. Какво да създадем, да оставим българските фермери да банкрутират ", разяснява Гечев. Министърът акцентира, че е отчаян от изказването на представител на Европейска комисия, че " комерсиалната политика на Европейски Съюз е изключителна подготвеност на цялата общественост ".

ЗАБРАНИТЕ съдебна експертиза РАЗРАСТВАТ

Междувременно Словакия също се кани да спре краткотрайно вноса на зърно и други артикули от Украйна. Решението ще бъде разисквано на експертно съвещание по-късно през днешния ден, откакто сходни ограничения към този момент оповестиха Полша и Унгария.

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски потегли на обиколка в опит да обезпечи метод за обновяване на преноса на зърно през прилежащите страни от Източна Европа. Днес Солски е на договаряния в Полша, следва на следващия ден да посети Румъния и Словакия.

Темата ще бъде разисквана и от непрекъснатите представители на страните членки в Брюксел тази седмица. " Очакваме Полша и Унгария да показват някакъв тип пояснение, ще има и реакция на Европейската комисия ", сподели европейски представител, представен от Ройтерс, съгласно който въпросът е бил издигнат на последната среща на върха на Европейски Съюз, в това число от Словакия и Румъния. " Има проблем и чакаме Комисията да излезе с предложение по въпроса. Ще забележим, какво можем да създадем през идните седмици и месеци ", добави той.

" Обсъждаме втори пакет от помощи за засегнатите страни членки от износа на украинско зърно, само че на този стадий няма да дадем повече информация ", съобщи говорителката на Еврокомисията Мириам Гарсия Ферер, представена от БНР. Гарсия Ферер въпреки всичко добави, че Еврокомисията си дава сметка за натиска от износа на украинско зърно върху земеделския бранш на тези страни.

По-рано се заприказва за спомагателна помощ от 30 млн. евро. Първият пакет от помощи бе за 56 млн. евро и средствата бяха ориентирани към засегнатите незабавно. За България от тях бяха отделени 16 млн. евро.

Днес представителят на Европейска комисия Гарсия Ферер посочи, че преносът на зърно не е в компетентността на комисията и тя не може да го управлява. Това беше в отговор на въпрос за срещата на аграрните министри на Полша и Унгария в опит да договорят изискванията за пренос на украинско зърно през своите територии, показва БНР.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР