Внимание, текстът съдържа някои спойлери за съдържанието на сезон 6

...
Внимание, текстът съдържа някои спойлери за съдържанието на сезон 6
Коментари Харесай

The Crown 6: Финалът на един от най-добрите сериали заслужава нещо повече

Внимание, текстът съдържа някои спойлери за наличието на сезон 6 на The Crown.

Последният сезон на The Crown не икономисва нищо от драмата, която феновете му така и така чакат. Поне го прави с усет.

Най-тежкото събитие в историята му припомня за себе си още първоначално, въпреки и единствено за минута.

Далеч от Бъкингамския замък, млад французин разхожда кучето си по улиците на Париж в една лятна нощ. В далечината се вижда Айфеловата кула. Внезапно черна кола минава с гневна скорост около него и влиза в тунел. Чува се тропот. След секунди идва група мотоциклетисти. Минувачът вика кола за спешна помощ.

Така The Crown приготвя феновете си за трагичната гибел на лейди Даяна.

Световноизвестният сериал, отдаден на кралското семейство на Англия и притежател на премията " Еми ", направи премиерата на първата част от финалния си сезон на 16 ноември по Netflix.

Феновете ще би трябвало да почакат за втората половина от епизодите до 14 декември.

The Crown беше същински феномен при появяването си преди 7 години. Историята от 1947 година на младата кралица Елизабет и първите провокации, които среща на трона, бяха впечатляващо показани.

Той проследяваше какво се случва зад кулисите в двореца, обясняваше политическите измами на епохата, гледаше под микроскоп развиването на протокола в двореца.

Предпоследният сезон, който разказваше за развода сред Даяна и Чарлз, на моменти припомня на критиците по-скоро на " сапунка " (според ревю на BBC), в сравнение с упования тънък и нюансиран роман за монархията.



За новия сезон коментаторите са още по-безмилостни, като Люси Мегън от “Гардиън ” декларира, " че толкоз зле не можеше да бъде ". В консервативния „ Телеграф “ правят оценка качеството на сериала като „ креативна невъзможност “. „ Индипендънт “ се учудва за какво кралица Елизабет II е превърната в непряк персонаж.

Отново Доминик Уест е принц Чарлз, а Елизабет Дебики е принцеса Даяна. Създателят на сериала остава еднакъв - Питър Морган. Неговата мощ е в сцените, които пресъздават мислите на героите, само че в случай че в първите сезони се търсеше непосредственост с историческата меродавност, сюжетът стартира да се отклонява от действителността.

В предишния сезон, да вземем за пример, The Crown сподели по какъв начин принц Чарлз моли премиера Джон Мейджър да му помогне да подтикне кралицата към абдикация – нещо, което същинският Мейджър отхвърли обществено и разгласи за „ цялостни нелепости “ и „ нездравословна, злонамерена небивалица “.

Този път Морган е по-милостив към Чарлз и починалата към този момент кралица Елизабет II, само че взема много смело решение да върне наличието на Даяна в сюжета даже след гибелта ѝ – като покаже по какъв начин принцът и кралицата разменят думи с нея като „ фантом “.



Тези лирични отклонения съгласно критиците са слабостта на сюжета. Може да се каже, че целият сезон е прекомерно мощно съсредоточен върху облика на Даяна, до степен, в която я показва съвсем като светица.

Образът на Чарлз остава антимонархичен, тесногръд и стремящ се единствено към трона. Той се ядосва на майка си, когато тя отхвърля да взе участие в празника по случай петдесетгодишнината на Камила, тъй като това би била една първа стъпка за нейното приемане. Кара се и с втория си персонален секретар Марк Болънд. Чарлз е гневен, тъй като желае невъзможното - вестниците да заменят репортажите си със фотоси на Даяна от Сен Тропе с Доди Файед.

Връзката на Даяна и Доди е показана като прелестен и благополучен интервал, не тъй като това е любовта на живота им, а просто тъй като се ражда едно другарство

Даяна като че ли се пробва да си върне още веднъж контрола над живота си, да откри своето място на международната сцена, макар че към този момент не е част от кралското семейство. Отделя доста време на битката с противопехотните мини и в действителност съумява да реализира забележителни резултати. Но това не я прави щастлива.



Сякаш преднамерено е издирван яркият контрастност сред слънчевите дни на Даяна край морския бряг и тъмните сенки и дървета в Бъкингамския замък.

Силно завладяващ е моментът след гибелта на Даяна, когато Чарлз, вместо Тони Блеър упорства пред кралицата да остави Балморал и да отиде в Лондон, с цел да покаже пред обществото, че скърби за Даяна, с цел да бъде " майка на нацията ".

Тук актрисата Имелда Стаунтън, която играе Елизабет е доста безапелационна в своето твърдоглавие, до момента в който среща цялостната поддръжка на принц Филип. Но внезапно се обръща на 360 градуса, откакто си показва какво би й споделила Даяна.

Според критиците в шести сезон сериалът става прекомерно предвидим, показвайки сцените, които всеки чака да види. Всички помнят невръстните Уилям и Хари, които бяха принудени да вървят след ковчега на майка си, помнят кралицата, която най-сетне произнася своята тирада пред нацията за Даяна и други съществени моменти от гибелта на Даяна.

Отново в BBC Карин Джеймс написа " Елегантният жанр на Морган и проникващата му логика на психиката са невъобразимо завладяващи, същинска наслада за окото пред последните години. Твърде постоянно обаче втези предвидими последни сезони бихме могли да напишем историята и сами ".



Трябва да се признае, че е доста мъчно да направиш сериал за събития, които са толкоз близки до съвременността, всеобщо отразявани са и са добре известни на всички.

Историята удостоверява, че с всеки идващ сезон нормално сериалите не съумяват да отговорят на високите упования на публиката, които самите те са заложили с блестящите си първи епизоди.

Но краят на " The Crown " ще пристигна на 14 декември. Може би тогава ще успее да ни изненада?
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР