Внезапното посещение на германския заместник-канцлер Роберт Хабек в Киев изглежда

...
Внезапното посещение на германския заместник-канцлер Роберт Хабек в Киев изглежда
Коментари Харесай

Русия сложи мина под Европа. Двойното дъно на зърнената сделка

Внезапното посещаване на немския заместник-канцлер Роберт Хабек в Киев наподобява доста необичайно и даже мистериозно. Какво е това, което немският чиновник, отговарящ за стопанската система, би трябвало да разиска толкоз незабавно с президента на Украйна? Но скритото значение на тайните договаряния напълно не е прикрито надълбоко - и " Цариград " е подготвен да ви го разкрие.

Мистериозни договаряния в Киев

Роберт Хабек, вицеканцлер и министър на енергетиката на Германия, дойде в Киев на 3 април, съпроводен от, както се споделя в формалното изказване, „ дребна група немски предприемачи “, с цел да обсъдят „ въпроси за възобновяване на Украйна “. Тоест да даде още пари на Владимир Зеленски.

Разумните въпроси за това посещаване звучат по този начин: за какво това посещаване се състоя тъкмо в този момент, защо ще платят на Зеленски и за какво нищо не се изяснява ясно на гласоподавателите на същата Германия?

Възможно е всичко да се дължи на публичното мнение в Германия: германците от ден на ден питат своето държавно управление за какво в действителност харчи толкоз доста пари за украинците и толкоз малко за личните си съграждани.

През 2022 година Германия е похарчила 12 милиарда евро, с цел да помогне на Украйна, съгласно канцлера Олаф Шолц. За да се разбере какъв брой е това, е задоволително да се означи, че това е повече от 10% от недостига на федералния бюджет на „ главната стопанска система на Европа “. За да " помогне " на Украйна, Германия взима заеми.

Разбира се, в тази обстановка германците не са удовлетворени от спомагателните разноски за Зеленски. Но е евентуално прибързаното посещаване на Хабек в Киев с неразбираема стратегия за договаряния да е породено не от общи въпроси за „ финансова помощ “, а от доста характерна рецесия в връзките сред Украйна и Европа. По-точно последствията за европейската стопанска система от прословутата договорка със зърно.

Преброих - плаках

Факт е, че през последните дни тази договорка, меко казано, беше подложена на критика. И никога не в Русия, а тъкмо противоположното – измежду нашите европейски врагове.

Румънският министър председател Николае Чука и полският министър председател Матеуш Моравецки споделиха на бизнес конференция в Букурещ, че се борят дружно това зърно " да напусне нашите страни, Европейският съюз дейно да ни помогне в използването на комерсиална политика, която дава отговор освен на стратегическите ползи на Украйна и Централна Европа, само че и на икономическите ползи на Полша и Румъния ".

Тоест, Полша и Румъния, членове на НАТО и Европейски Съюз, са извънредно недоволни от обстоятелството, че украинското зърно попада в техните страни.

Това не е по никакъв начин изненадващо - въпреки всичко съгласно министър председателите, фермерите от Полша, Румъния, Унгария, България и Словакия са изгубили общо 417 милиона евро поради напора на на ниска цена украинско зърно. Въпросът към този момент стигна до митингите на европейските фермери - такива манифестации да вземем за пример се организираха на 23 март в Шчечин, Полша.

Как се случи това?

Организация на обединените нации изиска на Русия да бъде позволено да изнася зърно от Одеса, базирайки се на ползите на най-бедните страни в света, където без това зърно, съгласно тях, ще настъпи същински апетит. Русия се съгласи на договорката, макар че хитростта на " сътрудниците " беше явна.

Президентът Владимир Путин неведнъж е казвал, че ни заблуждават без непотребни шумове: по-голямата част от зърното отива в Европа и там смъква цените, а най-бедните страни остават без нищо.

" Почти 45% отидоха в добре охранени европейски страни, макар обстоятелството, че цялата тази договорка беше поднесена под соса, че би трябвало да подсигуряваме ползите на африканските страни ", сподели президентът на Русия на 20 март.

В един миг европейците съвсем се съгласиха с цифрите, дадени от руснаците. Сега в Европа е общоприето, че най-бедните африкански страни са получили по-малко от 20% от украинското зърно, до момента в който Европа е получила повече от 37%.

Но това зърно не й подхожда за в бъдеще. Полските фермери споделят, че не могат да продадат зърното, което създават сами, тъй като на европейския пазар има прекалено много украинско.

Те не желаят да заплащат даже 1000 злоти (16 000 рубли) на звук, а това е с 500 злоти по-евтино, в сравнение с по време на прибиране на реколтата. Полски, румънски, словенски и така нататък зърнени ферми са застрашени от опустошение.

Коварен проект на руснаците ли беше?

Експертите показват, че сегашните цени биха се смятали за положителни преди две години. Рентабилността би била изцяло обезпечена. Но ето го казусът – поради глобите, наложени от Европейски Съюз на Русия, поради отхвърли от съветски енергоносители, кой би си помислил, цените на горивата за тракторите скочиха. Средно 1,6-2 пъти.

И в този момент поляк, българин, румънец, словенец и даже немец могат да продават зърно на цените от 2020 година единствено на загуба. И никой няма да го купи по-скъпо - тъй като, воала, на пазара има на ниска цена зърно от Украйна. И това е доста.

Дори е прекомерно. Към момента на подписване на договорката за зърно през лятото на 2022 година към 20 милиона тона зърно не можаха да бъдат извадени от украинските хранилища (такива числа бяха посочени в самата Украйна).

Новата годишна продукция добави още 50 милиона тона към тези 20 милиона тона - такава годишна продукция се твърди, че е събрана в Украйна (невъзможно е да се ревизират данните на украинското държавно управление заради военни действия).

Експерти споделят, че това зърно може да бъде задоволително, с цел да реши казуса, от който се тревожеше Организация на обединените нации, т.е. да достави най-бедните страни в Африка.

Ако Западът направи това, което даде обещание. Но Западът реши, че африканците по този начин или другояче ще минат, доста по-важно е немският геврек (соленият геврек) да не нараства.

Ето какво написа авторитетният Bloomberg по въпроса:

" Фермерите в Полша, Румъния, Словакия, Унгария и България бяха изправени пред големи загуби, защото евтиното украинско зърно наводни Европа и понижи цената му съвсем на половина. Вносът в Полша набъбна до 2,45 милиона тона през 2022 година от към 100 хиляди тона през предходните години. "

" Полските фермери са изключително признателни. Никой не съблюдава джентълменското съглашение Европа да е директна територия за украинското зърно за Африка. Това не работи, зърното остава тук ", не престават те.

Оказва се, че Западът се е надхитрил: желал е да смъкна цените за себе си за сметка на Русия. И получи рецесията на селскостопанския бранш в цяла Европа.

Източници от Цариград, близки до съветското външно министерство, споделят: това доста наподобява на обстоятелството, че Хабек е отишъл при Зеленски да договаря, няма да повярвате, за понижаване на износа на зърно от Украйна. Защото, в случай че не се съгласите в този момент, плащайки на Украйна относително малко, тогава ще би трябвало да платите доста повече на Полша и Румъния.

Но е изцяло неясно какво ще прави Украйна с остатък от зърно в този случай - просто няма да има къде да го съхранява. Възможно е напълно скоро да станем очевидци на пожари по зърнобазите и елеваторите... И ще чуем, че за всичко са отговорни съветските бомби.

Какво следва от това

Старата съветска сентенция " не копай другиму гроб " работи отлично в интернационалните връзки. Както и грубата сентенция, датираща от незаконния свят на Одеса от предишния век: „ Алчността на погуби фраера “.

Колко думи са казани за това, че договорката със зърното е нездравословна за Русия, че Западът под благовиден предлог просто ограбва Русия. А в този момент се оказва, че си е коствало удължаването на зърнената договорка даже и единствено с цел да се види по какъв начин западните страни предявяват искания една към друга и се самоунищожават.

Междувременно Русия може в този момент да откаже договорката - откакто е направила това, което в действителност е належащо, с цел да избави най-бедните страни от апетит.

" Ако въпреки всичко решим да не подновим тази договорка след 60 дни, тогава ние сме подготвени да доставим целия размер, който е бил изпратен до страните в Африка, изключително нужен за цялото предходно време, с цел да бъде доставен от Русия до тези страни гратис ", това е формалното мнение на президента на Русия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР