Внезапният обрат на жилищния пазар в САЩ срина търсенето и

...
Внезапният обрат на жилищния пазар в САЩ срина търсенето и
Коментари Харесай

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Внезапният поврат на жилищния пазар в Съединени американски щати срина търсенето и тласка цените надолу-толкова надолу, че се връща на равнищата от 2009 година насам.

Средната цена на жилища в 20-те огромни американски града през август е понижен с 1,3% на месечна база, най-вече от март 2009 година, съгласно показателя S&P CoreLogic Case-Shiller. Това е вторият следващ месец на спад, написа Bloomberg.

Жилищният пазар стартира да се срутва, откакто Фед увеличи лихвените проценти в отговор на най-горещата инфлация от десетилетия. Дори със забавянето обаче, цените остават високи в доста градове, в случай че огледа мсравннеието с минлата година. В комбиниране с лихвите по ипотечните заеми, които се приближават до 7%, доста евентуални купувачи бяха отхвърлени, до момента в който някои продавачи се отдръпнаха.

" Като се имат поради продължаващите трендове за предизвикателна макроикономическа среда, цените на жилищата може да продължат да се забавят ", счита Крейг Лазара, ръководещ шеф на S&P Dow Jones Indices.
 Няколко жилищни пазари, които се пропукаха след повдигането на лихвите
Няколко жилищни пазари, които се пропукаха след повдигането на лихвите

Някои огромни пазари към този момент стават очевидци на спад в цените на парцелите

Въпреки че цените към момента порастват от година на година, те се забавят с рекордно движение. Градовете на Западното крайбрежие са измежду най-тежко засегнатите от охлаждането на недвижимите парцели, като една от аргументите е проблемите с достъпността, които се ускориха през последните месеци с по-високи равнища. На месечна база дамите на парцелите в градовете на западното крайбрежие, като Сан Франциско, Сиатъл и Сан Диего, паднаха най-вече.

Промените на пазара понижиха взрива в продажбите по време на пандемията- продажбите на съществуващи жилища са намалели за осми следващ месец през септември, съгласно данни на Националната асоциация на брокерите, до момента в който строителството на нови жилища също е намаляло през септември, съгласно последните държавни данни.

" С настъпването на по-студените месеци от годината можем да чакаме по-нататъшни спадове в продажбите на жилища и продължаваща низходяща промяна на цените ", сподели Джордж Ратиу, управител стопански проучвания в Realtor.com.

Строителите също са наранени от неочакваното закъснение на пазара. PulteGroup. разгласи, че анулираните покупко-продажби са скочили, а поръчките през третото тримесечие са се сринали, защото търсенето е спаднало.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР