Внезапните учения в Беларус - израз на зависимостта от Москва В

...
Внезапните учения в Беларус - израз на зависимостта от Москва
В
Коментари Харесай

Защо и Лукашенко реши да проверява ядреното си оръжие?

" Внезапните " учения в Беларус - израз на зависимостта от Москва

В словото си във връзка Деня на успеха (9 май) беларуският президент Александър Лукашенко сподели, че в хода на инспекцията ще се подават специфични муниции към ракетните и авиационните военни елементи, ще се товарят на пускови установки и на самолети. " Ракетните дивизии на оперативно-тактическите комплекси " Искандер " и " Полонез " ще бъдат скрито изведени на избраните позиции и ще тестват нанасяне на ракетни удари за отразяване на евентуално нахлуване против Беларус ", изясни Лукашенко и увери, че ученията ще бъдат извънредно с " защитителен " темперамент.

Имайки поради, че за сходни учения неотдавна разгласи и Русия, специалистите, интервюирани от Дъждовни води, са единомислещи, че става дума за координирани беларуско-руски учения или най-малкото за синхронизирани интервенции на двете страни. Те акцентират, че беларуските нуклеарни сили са част от съветските нестратегически сили, а Беларус не разполага със лично нуклеарно оръжие.

Фактът, че Лукашенко разгласи след Москва " неочаквани " учения, показва неговата взаимозависимост от Русия. " Или Москва е решила да организира ученията и е инструктирала беларуските управляващи да се причислят, или пък Лукашенко е решил самичък да си поиграе с играчките, които в действителност не управлява. Ясният извод от всичко това е, че беларуската военна политика и политиката за национална сигурност не са самостоятелни - Беларус просто следва инструкциите от Москва ", споделя за Дъждовни води политологът Ригор Нижников.

В Европейски Съюз не гледат съществено на думите на Лукашенко

Литовският боен специалист Дарюс Антанайтис поддържа тезата за зависимостта на Лукашенко от Москва. " Тези учения са още един знак, че диктаторът Лукашенко към този момент няма думата в Беларус, а цялата войска принадлежи на Русия. Освен това би трябвало да е ясно, че в този момент самата Беларус става цел за офанзиви, ако Русия стартира нападателни дейности срещу страните от Европейски Съюз или НАТО. "

В Литва, която граничи в Беларус, както и в Европейски Съюз като цяло деликатно наблюдават ученията и обстановката. " Разбира се, не всички думи на Лукашенко се възприемат на съществено, само че ние все пак следим деликатно, тъй като възможна грешката може да се окаже трагична. Нашето разузнаване и разузнаването на страните от НАТО учат разположението на войските в Беларус и техните дейности ", споделя военният специалист.

" Цел на ученията са инфраструктурни обекти на НАТО в Полша "

Засега няма изясненост къде тъкмо се организират ученията и къде са ситуирани тактическите нуклеарни оръжия в Беларус. Нижников допуска, че те са на полигон край Осиповичи, в Могильовска област. " Недалеч от това място бяха ситуирани бойците от частната войска " Вагнер ". Но като цяло нуклеарното оръжие в Беларус не е толкоз доста, то е от тактически темперамент и не става дума за някакво огромно присъединяване на войските в ученията в Беларус. "

Беларуският боен специалист Александър Алесин, който постоянно се изрича пред държавните медии, декларира, че нуклеарните сили в Беларус се състоят от оперативно-тактически ракетни комплекси " Искандер-М " с обхват до 500 км. Те могат да носят нуклеарни бойни глави с тегло от пет до 50 килотона.

Алесин назовава настоящите учения с тактическо нуклеарно оръжие и в Русия, и в Беларус детайл от осведомителната война. " Мисля, че се упражнява възможен обезоръжаващ удар по евентуални складове на нуклеарно оръжие в Полша. Потенциална цел са и инфраструктурните обекти на НАТО в Полша, само че не позволявам, че нуклеарно оръжие може да бъде употребявано в Украйна - там няма почтени цели за разгръщането на нуклеарна война. "  

Лукашенко ще взе участие по-активно в хибридните офанзиви на Русия

Обяснявайки на собствен ред задачите на ученията Ригор Нижников отбелязва, че дилемите на Русия са разбираеми - да организира информационно-политическа акция срещу Запада и Украйна. " Миналият път Русия разигра " нуклеарната карта " през лятото на 2022 година, по време на контранастъплението на Украйна. Сега Москва отново връща нуклеарния въпрос като фактор за сдържането на западната военна помощ за Украйна, с цел да разцепи Запада. Но аз мисля, че Русия към този момент не е подготвена да употребява нуклеарно оръжие ", споделя Нижников.

Целите на Лукашенко в това отношение са напълно други - да покаже лоялността си към Путин и да се похвали с оръжие, каквото поляците нямат, показва специалистът. " Държавите от НАТО и Европейски Съюз би трябвало да се отнасят към Лукашенко като към опасност и да възприемат думите му съществено, само че няма потребност това да става мотив за блъсканица - въпреки всичко той няма никаква власт над нуклеарното оръжие. Западът би трябвало да се готви за това, че Беларус ще взе участие по-активно в хибридните офанзиви на Русия против Запада и да не се учудва, когато това се случи. "

Материалът е на DW и е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР