Внезапни проверки в няколко офиси на дружества и техни сдружения,

...
Внезапни проверки в няколко офиси на дружества и техни сдружения,
Коментари Харесай

След внезапни проверки КЗК установи, че цените на храните са необосновано високи

Внезапни инспекции в няколко офиси на сдружения и техни сдружения, свързани с производството и търговията на съществени хранителни артикули в страната, прави Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Оттам прецизираха в обстойно известие до медиите, че инспекциите са в следствие от три формирани производства, с които комисията се е самосезирала за определяне на евентуални неразрешени съглашения на пазара. Налице е и обосновано подозрение за съществуване на  " незаконосъобразни практики ", п осочват от антимонополния орган.

Действията по инспекцията на място се правят от чиновници на Комисия за защита на конкуренцията със съдействието на чиновници на Министерство на вътрешните работи, след получено правосъдно позволение от Административен съд – София област. От офисите на сдруженията ще бъдат конфискувани копия от документи, съхранявани на книжен притежател, както и цифрови копия от документи и преписка, съхранявани на електронен носите л, се показва в известието.

„ Поражда се обосновано подозрение за съществуването на незаконосъобразни практики от страна на главните участници на пазара, измежду които безспорно са и огромните търговски вериги. В този подтекст вероятността обсъжданите пазарни феномени да се дължат на прикрити сделки и съглашения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, по този начин и отвесни, не може да се изключи “, изясняват от Комисия за защита на конкуренцията.

Комисията е направила и стопански разбор на пазарната обстановка, който „ несъмнено откри, че значителният ценови растеж на питателните артикули на едро и  на дребно, чисто обективно не намира пазарна аргументация в разноските на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция “. За задачата комисията е сравнила „ волатилността при стойностите на главните ценообразуващи фактори за съответния интервал. В тази връзка Комисията реши, че следва да откри дали не са налице спомагателни, непазарни фактори, които водят до повишение на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на следените хранителни артикули от първа нужда “.

От Комисия за защита на конкуренцията споделят още, че идният разбор на събраните документи ще покаже дали са налице задоволително доказателства за предявяване на изказвания за осъществено нарушаване на сдруженията и техните обединявания. „ В случай че такива бъдат предявени, ответните предприятия ще имат опцията да упражнят правото си на отбрана. След приключването на процесуалните  дейности по преписката, Комисия за защита на конкуренцията ще се произнесе с дефинитивно решение по производствот о “, допълват от там.
 
Нарушенията, свързани с установяване на цени, било то манифестирани като съглашения или като решения на сдружения на предприятия попадат в категорията „ тежки нарушавания ” и подлежат в извънредно редки случаи на освобождение от общата възбрана по член 15, алинея 1 от Закона за защита на конкуренцията.

Комисия за защита на конкуренцията може да освободи от имуществена глоба първото по ред дружество, „ което разкрие присъединяване си в картела и даде доказателства, въз основа на които Комисията може да потвърди нарушаването. На второто и идващите по ред предприятия Комисия за защита на конкуренцията може да понижи имуществената глоба, в случай че дават доказателство, което има значително значение за доказване на нарушаването “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР