Внесохме законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република

...
Внесохме законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република
Коментари Харесай

Със 166 подписа ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията

„ Внесохме законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България “, съобщи Христо Иванов. По думите му е реализирано обединяване на текстовете в един. Той добави:

„ Законопроектът е подписан от 166 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, с което се подсигурява във висока степен съществуването на болшинство за прокарването на концепциите за правосъдната промяна, Висшият правосъден съвет се разделя на две с пропорции, които обезпечават спазването на интернационалните стандарти във връзка с независимостта на съда, само че и опазване на парламентарна квота в Съдийския съвет и Прокурорски съвет, в който има значително болшинство на парламентарните членове, с което се подсигурява социална отчетност. “

Иванов разясни, че се понижават пълномощията на основния прокурор , с което тази позиция се ликвидира по думите му като „ център на неофициална власт и политически състезател “ . Той посочи:

„ Този законопроект занапред ще мине на 3 четения – ще има полемика и рационализиране на текстовете. “

„ И ГЕРБ-СДС, и Движение за права и свободи се обединихме за тематиката, че 24 май би трябвало да бъде националният празник на България и това би трябвало да бъде заложено в Конституцията. Вкарваме духа на знанието и просветата, на писмеността. Разбира се почитаме и 3 март, залагаме идеология за бъдещите генерации “ , съобщи Кирил Петков.

„ Сърцевината е правосъдната промяна. Предлагаме при служебните кабинети президентът да си избере едно лице за претендент за министър-председател от 3-те, които посочваме – ръководителят на Народно събрание, шефът на Българска народна банка и ръководителят на Върховен касационен съд и по предложение на този претендент за министър председател към този момент да бъде образуван Министерският съвет – по този метод се основава самостоятелност на служебното държавно управление, тъй като в противоположен случай зависи единствено от един човек “, сподели Атанас Атанасов.

Въвежда се и омекотен достъп до Конституционния съд. Делян Пеевски разяснява, че Движение за права и свободи са се отказали от техния план за промени , с цел да има обединяване, правосъдна промяна и нова Конституция до Нова година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР