Внесените обвинителни актове от държавното обвинение стават все по-малко всяка

...
Внесените обвинителни актове от държавното обвинение стават все по-малко всяка
Коментари Харесай

Колко струва прокуратурата?

Внесените обвинителни актове от държавното обвиняване стават все по-малко всяка година. Финансирането на прокуратурата от бюджета обаче непрестанно се усилва. Броят на заетите там пораства, а някои от последните назначения мъчно могат да се нарекат целесъобразни.
Де юре служащ или чиновник се трудоустроява, когато в резултат на трудова акцидент или болест не е в положение да работи досегашната си работа, само че може да извършва друга по-подходяща. Де факто обаче терминът от дълго време е изхвърчал от орбитата на трудовото право и необятно се употребява, с цел да се изясни, че някой е бил организиран работно.

Неотдавна да вземем за пример " Свободна Европа " разкри, че досегашният ръководител на Съвета за електронни медии Бетина Жотева е почнала работа в отдел " Институционални и интернационалните връзки " към пресцентъра на основния прокурор Иван Гешев. Пред медиата самата Жотева не съумя да изясни каква е точната ѝ служба.

Назначението на Жотева, която като член и ръководител на медийния регулатор носи част от отговорността и за положението на медиите в България, е изразителен образец за безотчетността (на прокурорски език - безстопанствеността) на държавното обвиняване.
Реклама
Встрани от цената, плащана от обществото поради отхвърли на институцията да се занимава с огромната корупция, към сметката може да се прибави и непрекъснато растящата прехрана на правоохранителното институция.

В прокуратурата работят 1519 прокурори и 435 следователи. Бюджетът на държавното обвиняване за 2022 година е 332 млн. лв.. Прокуратурата разполага с над 280 автомобила и пет почивни бази. Само издръжката на станциите е 5 млн. лева на година. За съпоставяне - съдът заплаща 1 млн. лева
Колкото един Министерски съвет
По данни на разнообразни правноинформационни системи Бетина Жотева ще бъде един от 600 чиновници към администрацията на основния прокурор. Това е чиновническият уред на директно послушание на Иван Гешев.

За съпоставяне - в Министерския съвет са обезпечени 498 души, в Министерството на образованието - 450, а в Министерството на културата - 196.
Реклама
През 2012 година броят на служителите към основния прокурор е бил 412, т.е. за 10 години щатът се е надул с близо 200 души.

От пресцентъра на прокуратурата разясниха за " Капитал ", че нарастването се дължи на прехвърлянето към този щат на следователите и работещите в Националната следствена работа и чиновниците в почивната база на следствието на Витоша, които " по щат " били общо 153.

Реално заетите бройки обаче са разнообразни. Според информация на уеб страницата на Висш съдебен съвет към 2022 година в Националната следствена работа работят 46 следователи. Това би означавало, че останалите близо 150 души са бармани и сервитьори въз основата в Златните мостове.
Няколко образеца
Бетина Жотева не е единственият " трудоустроен " при основния прокурор. В началото на годината като прокурорски асистент при основния прокурор стартира работа и някогашният шеф на " полицията на полицията " (дирекция " Вътрешна сигурност " ) Стефчо Банков, освободен от Министерство на вътрешните работи предходната година. Като началник на " Вътрешна сигурност " Банков пишеше псевдонаучни изявления, възхваляващи триумфите на Иван Гешев и прокуратурата. Негов съавтор беше чл.-кор., проф., доктор ик.н., доктор с.н., доктор н.с., инж. Венелин Терзиев, неотдавна махленски във впечатляващо по размера си плагиатство.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Право Реклама
Пак при основния прокурор работи и жена, чиито имена съответстват с тези на шефката на несъществуващото издание " Правен свят ", придобило популярност като рупор на прокуратурата. Предишният шеф на изданието Веселин Иванов пък е шеф на отдела за " Връзки с обществеността " на Гешев (преди " Правен свят " Иванов беше шеф и на банкрутиралата телевизия " Би Ай Ти " ).

През юли 2021 година " Свободна Европа " разкри, че Андон Андонов, някогашен шеф на бранш в отдел " Специализирани полицейски сили " към Столична дирекция на вътрешните работи, осъден за насилието против протестиращи по време на митингите против държавното управление на Борисов през 2022 година, е бил " приютен " в Бюрото за отбрана на очевидци - паравоенна конструкция на директно послушание на основния прокурор, превърната от Гешев в преторианска армия.
Трудоустрояването продължава
Случващото се в администрацията на основния прокурор не е изолирано събитие, а по-скоро особено за прокуратурата. Завръщането на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров в държавното обвиняване стана с червен килим - за него беше основан напълно нов отдел.

Закриването на Специализираната прокуратура провокира вълна от кадрови решения, които мъчно могат да се нарекат целесъобразни (прокурорите да бъдат назначени там където има потребност от тях). Военен магистрат описа за " Капитал ", че макар извънредно слабата натовареност на военните прокуратури там се приготвя щат за прекачване на прокурори от закритата спецпрокуратура.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Така неотдавна двама от зам.-началниците на Специализираната прокуратура - Калин Близнаков и Петър Белчев, бяха трансферирани като зам.-началници във Военно-окръжна прокуратура. В същото време Висш съдебен съвет отхвърли да изпрати представител в инициираната от Полша интернационална комисия за следствие на военните закононарушения след съветската инвазия в Украйна.

При това състояние за какво във Военна прокуратура, пословична с ниската си натовареност, се назначават прокурори, и то на управителни длъжности? Най-вероятният отговор е относително явен - с цел да бъдат трудоустроени.

Два образеца: Калин Близнаков беше работил по прословутото дело за хакването на Национална агенция за приходите (по което прокуратурата заяви, че обвинените са планувани да хакнат пръскачките пред Народното събрание), а Петър Белчев - по делото против Пламен Бобоков и президентският консултант Пламен Узунов.
Колко коства прокурорската работа?
Почивните бази, раздуването на щата и нестимулираните кадрови назначения имат един резултат - повишение на разноските на прокурорската работа. В същото време резултатите от нея не се усилват, а трайно понижават. През 2012 година в съда са били импортирани 41 хиляди прокурорски акта, а през 2021 година - 29 хиляди, или близо 30% спад.

Ако се употребяват справедливи критерии, с цел да се претегли цената на прокурорската работа - импортираните актове в съда и формираните преписки (без да влизаме в елементи по какъв начин се основава куха натовареност), се вижда, че прокурорската работа е поскъпнала доста през последните 10 години. Ако през 2010 година един прокурорски акт е " коствал " (като се раздели бюджетът на прокуратурата на общия брой на импортираните актове) 3.9 хиляди лева, то през 2020 година той към този момент " излиза " 10.2 хиляди лева
Какво е решението
За 2022 година прокуратурата изиска близо 25 млн. лева повече спрямо миналата година, само че за пръв път беше отрязана от Народното събрание. Това желание беше декларирано от правосъдния министър Надежда Йорданов в края на предходната година, когато тя съобщи, че ще упорства " интензивно и твърдо " при образуването на бюджета на правосъдната власт " изключително в частта за прокуратурата, той да бъде на програмен симптом ".

През март основният прокурор нападна орязването на бюджета пред Конституционния съд, като го дефинира като посягане против независимостта на прокуратурата .

Идеята на Надежда Йорданова към този момент не е развита със задълбочени законодателни промени. А това прави " оптимизацията " на прокурорския бюджет да наподобява като краткотрайно решение, което - видно от последните назначения - не тормози основния прокурор.
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР