Внесен от депутати на различни партии проект с промени в

...
Внесен от депутати на различни партии проект с промени в
Коментари Харесай

Детските ясли обявиха война на недомислена реформа


Внесен от депутати на разнообразни партии план с промени в закона за предучилищното и учебното обучение разпали война с цяло съсловие - медицинските сестри и управленията на детските ясли. Проектът планува независимите ясли да спрат да съществуват в сегашния си тип и да преминат от здравното към просветното министерство с концепцията това да докара до по-интегрирани грижи за децата. В последните дни законопроектът се употребява в обществените мрежи като мотив за отправяне на обвинявания сред засегнатите групи - медицински сестри, педагози и родители, и предстоящо е на път да катастрофира на първо четене в парламентарната комисия по обучение.
Законопроектът е импортиран от Елисавета Белобрадова и е подсилен от депутати от разнообразни партии като Красимир Вълчев от ГЕРБ, Николай Денков от Политическа партия и други депутати за да се демонтрира консенсус, че тематиката е значима.  Текстът планува независимите ясли да спрат да съществуват. Вместо това те ще бъдат преименувани на детски градини и като такива ще станат част от системата на предучилищното обучение, а не от тази на опазването на здравето. С това съгласно вносителите ще се основат условия за по-добра и интегрирана политика за ранно детско развиване. За задачата би трябвало да се одобри и нов учебен стандарт за ранно детско развиване. Вносителите смятат, че акцентът върху медицинските грижи в яслите не регистрира в цялостна степен ползите децата и не дава  опция за самостоятелен метод. В системата на предучилищното обучение се следва по-добра философия, смятат вносителите. В момента не съществуват и императивни условия за квалификацията на медицинския личен състав на яслите, се акцентира в претекстовете.
Тази аргументация и опитът за отбрана на законопроекта в обществените мрежи докара до гърмеж на взаимни обвинявания и несъгласия. Законопроектът породи голяма интензивност, като в парламентарната комисия са получени огромен брой негативни мнения. Отрицателно е и мнението на министерствата на финансите и на опазването на здравето.
" Какъв е казусът, който този законопроект се пробва да реши, това не излиза наяве. В същото време се основават доста нови проблеми. Движение за права и свободи няма да поддържа този законопроект ", разяснява заместник-председателят на просветната комисия Мукаддес Налбант. Представители на синдикатите разясниха, че с измененията се поставя каруцата пред коня. Изобщо не е ясно какво би могло да написа в възможен стандарт за ранно детско развиване, няма такива готови педагози, трябват промени в стратегиите на университетите, а тръгваме да местим институции и да скапваме система, която работи съвършено, разясниха участници в комисията.
Остри замени на реплики и откровени обиди има и в обществените мрежи. Медицинските сестри смятат за обидно опълчването им с педагозите и не одобряват изказванието, че не основават оптимални условия за разивите на капацитета на децата. Още повече, че и сега в наредбата на Министерство на здравеопазването за активността на детските ясли е планувано условие в яслите на избран брой деца да бъде наеман възпитател. Допуска се по изключение при липса на медицински експерт грижите да се дават единствено от възпитател, който обаче е получил в допълнение образование. Целта на това изключение е да има еластичност на фона на възходящ дефицит на медицински сестри.
Допълнителни причини в интерес на измененията се опита да показа някогашният министър и сегашен ръководител на комисията Красимир Вълчев. " В момента политиката е разграничена сред две титулярни министерства и доста въпроси потъват в институционална неангажираност, това не е възможно. Много страни имат политика за интегрирано детско развиване и мнението ми е, че България също би трябвало да има ", разяснява Вълчев. Въпреки опита да се дообясни предлагането, в комисия се видя, че опълчването е огромно. Промените евентуално ще бъдат отсрочени.

РАЗПОРЕДБИ
Законопроектът планува съществуващите независими детски ясли да се преобразуват в детски градини. Те могат да продължат да съществуват настрана или да се влеят в други общински градини. Проектът планува до края на 2023 година яслите да продължат да се финансират по досегашния ред като част от функционалност " Здравеопазване " по общинските бюджети, и след това да минат към стандартите в системата на образованието. МФ е възразило, че това изисква доста по-детайлна оценка за резултата, който планът ще окаже върху държавния бюджет. Министерство на здравеопазването са възразили, че не трябва да се залита и концепцията би трябвало занапред да се дебатира.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР