Внасят без контрол евтин слънчоглед от УкрайнаСпекула държи висока цената

...
Внасят без контрол евтин слънчоглед от УкрайнаСпекула държи висока цената
Коментари Харесай

Внасят евтин слънчоглед от Украйна, но олиото пак е скъпо

Внасят без надзор на ниска цена слънчоглед от Украйна

Спекула държи висока цената на олиото в магазините. Цената на слънчогледа се е намалила с 44% поради на ниска цена импорт от Украйна, Народното събрание гласоподава да има обезщетения за бизнеса поради скъпия ток, само че в това време олиото не поевтинява, а даже в противен случай, леко нараства.

“Има неконтролиран импорт на слънчоглед от Украйна. Слънчоглед, който влиза в България без инспекция, без фитосанитарен контрол”, Костадин Костадинов, ръководител на Национална асоциация на зърнопроизводителите, представен от. На територията на Европейския съюз се позволява да влиза слънчоглед, който никой не ревизира дали е създаден по европейските условия.

В страните от Европейски Съюз има прецизни условия за приложимост на защитни растителни препарати в земеделието, до момента в който в Украйна тези правила не важат. В Украйна поради войната има и региони, които са нечисти, само че българските управляващи действително не ревизират влизащия в страната слънчоглед. В същото време българските аграрни производители би трябвало да дават отговор на доста еко условия, свързани с използването на препарати, храните са сложени са под непрекъснат надзор от фермата до трапезата.

“Слънчогледът от Украйна влиза в страната без да се ревизира, това е проблемът”, сподели Костадин Костадинов. Ние като изнасяме ни желаят един куп документи за стоката, а от Украйна влиза без нищо, просто някои търговци се облагодетелстват за сметка и на украинските производители, тъй като имаме информация, че купуват от там доста на ниска цена и внасят в България, добави той.

“Евтиният импорт от Украйна убива българските производители, тъй като след два месеца ще излезе българският слънчоглед, който е с висока себестойност. Торовете предходната година бяха 300 лева за звук, в този момент станаха 1500-1800 лева.”, изясни Костадин Костадинов. Горивата предходната година бяха към 2 лева за литър, в този момент са 3,50 лева Българските аграрни производители са натоварени и с един куп европейски условия, които би трябвало да съблюдават и по тази причина са неравнопоставени с фермерите от Украйна по отношение на разноските, които вършат.

Вносът на на ниска цена слънчоглед от Украйна е понижил цените до 1000 лева за звук, до момента в който цената на слънчогледа беше стигнала 1800 лева за звук. Слънчогледът от Украйна би трябвало да минава пренос през България, само че действително се употребява в страната за произвеждане на олио. Това обаче по никакъв метод не се е отразило на цената на олиото в магазините. На едро цената на олиото даже нараства и доближи 5,29 лева за литър, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Оказва се, че администрацията в страната не пази ползите на българските консуматори, тъй като цената на олиото не се е намалила, не пази и българските аграрни производители, тъй като цената на слънчогледа се намалява. Същевременно администрацията разрешава на ниска цена импорт от Украйна без надзор, което облагодетелства търговци.

За слънчогледа още е рано да се приказва каква ще бъде реколтата през актуалната година. В момента посевите са във фаза разцвет, тук-там не са разцъфнали още. Реколтата ще зависи от времето и дали ще вали през лятото.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР