Вначалото на 1953 г. новосъздаденото Централно разузнавателно управление на САЩ

...
Вначалото на 1953 г. новосъздаденото Централно разузнавателно управление на САЩ
Коментари Харесай

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Вначалото на 1953 година новосъздаденото Централно разследващо ръководство на Съединени американски щати се изправило пред един необикновен проблем – известията за наблюдения на НЛО почнали да се усилват фрапантно. Медиите обръщали огромно внимание на тематиката, като тя последователно се трансформирала в мотив за безпокойствие у доста хора. Така, Централно разузнавателно управление на САЩ взело решение да изследва въпроса, с цел да разбере дали мистериозните феномени в небето съставляват опасност за националната сигурност. По това време Студената война била в разгара си и милиони американци вярвали, че всеки миг може да стартира нуклеарна война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Властите се тормозили, че всичко това може да докара до експлоадирането на всеобща нервност.

Фактът, че вестниците всеки ден разгласили публикации за летящи чинии, видяни в разнообразни елементи на страната, безспорно допринасял за покачването на напрежението. Показателно е, че в интервала март – юни 1953 година броят на наблюденията на НЛО, докладвани на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, повишен от 23 на 148. Заключението на Централно разузнавателно управление на САЩ било, че би трябвало да се вземат ограничения, „ с цел да бъде минимизиран рискът от суматоха “, се казвало в държавни документи, разкрити години по-късно.

US Congress holds first public UFO hearing in over 50 years
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Реална опасност

Централно разузнавателно управление на САЩ се обърнало с молба за помощ към проф. Хауърд Пърси Робъртсън от Калифорнийския софтуерен институт. Той оглавил група учени, които били натоварени със задачата да проучват събраните в интервала 1947 – 1953 година данни за наблюдения на НЛО. Те се срещнали с капитан Едуард Дж. Рупелт и астронома Джоузеф Алън Хайнек, които взели участие в почналия през 1952 година план „ Синя книга “ (друго проучване на НЛО, осъществено под командването на американските военновъздушни сили). Експертите заключили, че за огромна част от случаите, разследвани от Рубелт и Хайнек, има изцяло разумни пояснения.

Заплаха, обаче, съществувала, отбелязали учените, ръководени от Робъртсън. Тя не била обвързвана с летящи чинии и дребни зелени човечета. „ Проблемът били хората. Имало опасения, че американците могат да изпаднат в суматоха, да настъпи всеобща нервност, с която управляващите просто нямали запас да се оправят “, акцентира Джон Грийнуолд – младши, който се занимава с проучването на държавни документи. Централно разузнавателно управление на САЩ на собствен ред се тормозило от възможна задгранична интервенция, счита Ник Поуп, чиновник в английското министерство на защитата, който се занимавал с следствието на сигнали за НЛО сред 1991 и 1994 година Според него, американските управляващи се страхували, че Съюз на съветските социалистически републики може да се възползва от интереса към тематиката за летящите чинии и да провокира суматоха. Намек за това се съдържал в отчета на Робъртсън и неговите сътрудници, който бил разкрит през 1975 година В него се твърдяло, че „ всеобщата нервност “, породена от НЛО, може да докара до „ по-голяма накърнимост при положение на психическа война, стартирана от нашите врагове “.

" Are we alone? Personally, I don't think we are. The universe is so big. "

NASA Administrator Bill Nelson says he has read the classified version of the US intelligence report on the series of UFO sightings by Navy pilots and others.
— CNN (@CNN)
НЛО: Приятел, зложелател или фикция?

За да бъде открито решение на казуса, учените предложили да бъдат основани специфични просветителни стратегии, както и филми, телевизионни излъчвания и публикации. Тяхната цел трябвало да бъде развенчаването на митовете към НЛО. Експертите били уверени, че хората се нуждаят от по-добра осведоменост, с цел да разпознават избрани естествени феномени, които могат да бъдат сбъркани с мистериозни летящи обекти.

„ Това би понижило актуалната лековерност на обществото…и податливостта на хората към въздействието на вражеската агитация “, се казвало в отчета, направен от учените. През 1966 година известният публицист Уолтър Кронкайт бил водещ на предаване, озаглавено „ НЛО: Приятел, зложелател или фикция “. В него били показани част от заключенията на експертите, разследвали наблюдения на сходни обекти.

„ Съществуват записи, от които излиза наяве, че някои специалисти, работили дружно с Робъртсън, помогнали за организирането на това предаване “ , отбелязва проверяващият публицист Лесли Кийн, който е създател на няколко книги, отдадени на тематиката за НЛО.

В търсене на истината

Между 1966 и 1968 година американските управляващи наредили да бъде осъществен нов разбор на данните, събрани в границите на плана „ Синя книга “. Изследването било ръководено от физика Едуард Кондън, а присъединяване на Централно разузнавателно управление на САЩ в него било лимитирано. Резултатите били оповестени обществено незабавно след приключването му. Какво гласели те? На процедура същото, което заключил екипът, управителен от Робъртсън – НЛО не съставлява опасност за Съединени американски щати, а множеството наблюдения могат да бъдат елементарно обяснени. В допълнение, Кондън предложил американските Военновъздушни сили да сложат завършек на „ Синя книга “ – нещо, което се случило на 17 декември 1969 година

Lt. Col. Robert Friend was in charge of Project Blue Book, the military's famous UFO study.
— HuffPost (@HuffPost)
Редица специалисти, които изследват наблюденията на НЛО, считат, че управляващите по този начин и не разрешили на екипите на Робъртсън и Кондън, а и на Рупелт и Хайнек да се срещнат със случаите, съдържащи класифицирана информация. Доказателство за това е меморандум, подписан през 1969 година от бригаден военачалник Каръл Болендър. В него се отбелязва, че Военновъздушни сили не са дали на плана „ Синя книга “ достъп до всички наблюдения на НЛО и ще продължат да проверяват случаи, които биха могли да се окажат опасност за националната сигурност. Някои допускат, че учените в действителност в никакъв случай не са се опитвали да дадат отговор на въпроса какво в действителност съставляват НЛО. Вместо това, тяхната единствена задача била да успокоят обществото, предотвратявайки експлоадирането на всеобща суматоха.

Дали това значи, че американските управляващи разполагат с информация за извънземни същества, посещавали нашата планета? Едва ли. Истината е, че най-вероятно те просто се опитвали да прикрият личните си действия. След приключването на плана „ Синя книга “ Централно разузнавателно управление на САЩ призна, че повече от половината отчети за НЛО, получени през 50-те и 60-те години на предишния век, били свързани с секрети полети на шпионски самолети. Тъй като военните държали на секретността, заключенията на Рупелт и Хайнек постоянно били свързани с „ естествени феномени – като ледени кристали и температурни инверсии “, отбелязва историкът Джералд Хейнс. През 2014 година пък Централно разузнавателно управление на САЩ разгласява следното известие в „ Туитър “: „ Помните ли отчетите за необикновени феномени в небето през 50-те години? Това бяхме ние “.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР