ВМРО внесе в НС закона за личния фалит. Тази мярка

...
ВМРО внесе в НС закона за личния фалит. Тази мярка
Коментари Харесай

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит

ВМРО внесе в Народно събрание закона за персоналния банкрут. Тази мярка ще избави доста хора от клопката „ безконечен дебитор “. Стъпката е от особена значимост и поради настъпващата международна икономическа рецесия, която към този момент остави без работа и приходи стотици хиляди българи, считат от Вътрешна македонска революционна организация.

Ние от Вътрешна македонска революционна организация сме безапелационни, че тъкмо през днешния ден, когато страната още веднъж е изправена пред предизвикването по какъв начин да балансира бюджета и какви ограничения да се наложат, с цел да се избави човешкият живот, само че и да не блокира стопанската система, е настъпил моментът законопроектът да бъде вкаран в дневния ред на Народното събрание. Законът за отбрана на физическите лица при несъстоятелност е план, направен от специалисти по самодейност на зам.-председателя на Вътрешна македонска революционна организация и съпредседател на ПГ „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов още преди години.

Поради огромния публичен интерес и след поредност публични разисквания той претърпя нужните промени в името на хората, само че и на юридическата процедура.

България е единствената страна член на Европейски Съюз, при която няма никаква правна уредба в тази област. Време е пропускът в нормотворчеството и правоприлагането в България да бъде поправен. Законът за отбрана на физическите лица при несъстоятелност има за цел да отбрани правата и ползите на физическите лица за превъзмогване на положението на несъстоятелност, основаване на опция за възобновяване на обществената и трудовата им интензивност, както и обезпечаване на заслужено угаждане на техните кредитори, гласят наредбите в него, показват от Вътрешна македонска революционна организация.

Защита по този закон може да получи всеки български жител, физическо лице, което не може да заплати своите парични отговорности минимум три месеца на едно или повече от своите изискуеми парични отговорности на обща стойност не по-малка от пет минимални работни заплати. Както и дебитор, който има едно или повече парични отговорности с общ размер до 200 000 лева и даде разполагаем на кредиторите си за угаждане на вземанията им цялото си имущество и бъдещите приходи за пет години, като се изключи несеквестируемите движимости и приходи.

Документът е основан на няколко съществени правилото, а точно: публичност; добросъвестност; ценене на правото на труд и заслужен живот; баланс сред ползите на длъжника и кредиторите; експедитивност, предвидимост, досегаемост и успеваемост на производството; право на присъединяване на всички кредитори в производството без значение от типа и произхода на вземанията им.

Съгласно текстовете безсъвестен дебитор е човек, който: е провокирал неплатежоспособността със свои умишлени действия; е наказан за корист на доверие, за закононарушение против кредиторите или за закононарушение против финансовата, данъчната или осигурителната системи, в случай че е реабилитиран; отговорностите му са за обезщетение на вреди от непозволено увреждане; не е получавал приход по трудово или друго правно отношение през три от последните пет години преди започване на производството, в случай че има справедливи аргументи за това; е укрил свое имущество или не е извършил обвързване в хода на производството по този закон.

Законът планува и Централен електронен указател на физическите лица в несъстоятелност към Агенцията по вписванията, в който да се записват база данни, касаещи статуса на засегнатите лицата.

Фактически този закон предлага цялостна правна рамка за отбрана на длъжниците, които попадат в неговия обсег, само че наред с него Вътрешна македонска революционна организация продължава да работи за незабавното приемане на промените в Закон за задълженията и договорите, предвиждащи 10-годишна безспорна отминалост за отговорности на физически лица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР