Вместо да постави САЩ в капан, Путин сам влезе в

...
Вместо да постави САЩ в капан, Путин сам влезе в
Коментари Харесай

Путин попадна в капана, който сам заложи

Вместо да сложи Съединени американски щати в капан, Путин самичък влезе в него. Това написа Юлия Латинина в своя публикация за New York Times във връзка огромната готовност на съветска военна мощ по границата с Украйна. 

" Ще разгласи ли Владимир Путин война на Украйна? Ако се съди по съветската пропагандна машина, където медийните магнати предсказват победа " а 48 часа ", отговорът е изразително " Да ". Само че истината е по-сложна. Явният конфликт - за разлика от неочакваните набези, тайните интервенции или хибридната война - не е напълно в стила на Путин ", написа Латинина. 

Нейният прочит на обстановката е, че съветският президент евентуално е възнамерявал да показва мощ пред Запада, тъй че да го принуди да се откаже от всевъзможни искания към Украйна - територия, на която той гледа като нещо сходно на съветска провинция. 

" Но Западът не се поддаде на блъфа му. Особено в последната седмица Съединени американски щати и НАТО възприеха очевидно по-остър звук по тематиката Русия - по-важното е, че изпратиха военно съоръжение из цяла Източна Европа и сложиха войските си в бойна подготвеност. Посланието е ясно: Ако Русия не деескалира напрежението, и Западът няма да го направи ", написа тя. 

Вместо да сложи Съединени американски щати в капан, Путин самичък влезе в него. Притиснат сред опцията за въоръжен спор или унизително отдръпване, в този момент той вижда, че съвсем не разполага с пространство за маневри. Той би могъл да подреди инвазия и да рискува загуба, или да изтегли войските и да се провали в конфронтационната си политика, споделя още Латинина.

Юлия Латинина е една от най-популярните публицисти в Русия, колумнист на опозиционната " Новая газета "  и водеща на авторско предаване в медията  " Ехото на Москва ". Тя е дълготраен наблюдаващ на политическия живот в страната и на олигархичните зависимости на режима. 

Тя твърди, че има задоволително доста признаци за това, че Кремъл ще се откаже от инвазия в Украйна. 

" Няколко пъти Путин се е отказвал, когато види първият знак за действителен спор. Когато американски войски убиха съветски наемници в Сирия през 2018 година, да вземем за пример, той имаше съвършена опция да отмъсти. Вместо това Русия отхвърли, че ликвидирането на нейните жители въобще се е случило. 

И още - когато турски безпилотни самолети поразиха съветски наемници и съоръжение в Либия и Сирия, още веднъж нямаше даже намек за признание на тези събития. Всъщност Путин осъзнаваше толкоз добре силата на Турция, че не посмя да поддържа Армения, когато през септември 2020 година територията й беше атакувана от Азербайджан, подкрепян от Турция ", споделя Юлия Латинина. 

Един телефонен диалог сред Сергей Лавров и китайския външен министър е бил задоволителен, с цел да накара Путин да стартира да изтегля войските, които " триумфално изпрати в Казахстан за неустановен период ". 

" Показателно е, че две от огромните сполучливи военни интервенции на Русия под ръководството на Путин - успеха над Грузия през 2008 година и анексирането на Крим през 2014 година - се случиха, до момента в който Западът се правеше, че не вижда нищо ", написа Юлия Латинина. 

Сега обаче казусът не е подобен. 

Тя обръща внимание и на това, че Путин няма никакви вътрешни аргументи да предприеме военна акция. 

" Да, рейтингът на Путин спада, а цените се повишават, само че няма доста вътрешно напрежение, а до идващите избори остават 2 години. Путин няма потребност от експанзионистична случка, с цел да затвърди властта си или да отклони вниманието на популацията от проблемите му ", споделя тя. 

Основната причина за съмнението на съветския президент е неналичието на гаранции за победа. 

" Ако Путин има слаба мотивация за инвазия, за какво подвигна залога толкоз доста? ", пита тя. 

" Отговорът е обикновен: Афганистан. Катастрофалното евакуиране на западните сили от страната през август освети отслабващия интерес на Съединени американски щати към замесване в задгранични премеждия ", сама дава отговор Латинина

В дързостта си Путин очевидно реши, че е назрял моментът да провокира преразглеждане на интернационалния ред, открит след края на Студената война, сама дава отговор Латинина. 

Западните страни са тези, които могат най-сигурно да предотвратят експлоадирането на пряк въоръжен спор сред Русия и Украйна. 

" Има може би едно несъмнено нещо - Путин в никакъв случай не би почнал война, която евентуално ще загуби. Така че единственият метод да се подсигурява мирът е да се подсигурява, че при възможна военна борба Путин няма да завоюва ", споделя Юлия Латинина. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР