Влошаване на бизнес климата е регистрирано през октомври. Най-отчетливо е

...
Влошаване на бизнес климата е регистрирано през октомври. Най-отчетливо е
Коментари Харесай

Влошаване на бизнес климата през октомври

Влошаване на бизнес климата е записано през октомври. Най-отчетливо е то е индустрията, сочат данни на Национален статистически институт.

Несигурната икономическа среда е главният проблем пред бизнеса, а мениджърите чакат през идващите шест месеца положението на фирмите им да се утежни. Мениджърите не възнамеряват покачване на цените като се изключи търговията на дребно, където има такива упования, въпреки и измежду дребна част от търговците

Показателят понижава с 1.8 пункта по отношение на септември, а в индустрията - с 2.8 пункта след септемврийски растеж от 1.9 пункта.

Шефовете на индустриалните компании са скептични за развиването им през идващите шест месеца. Въпреки нарастването на поръчките през последните три месеца и увеличеното натоварване на мощностите с 0.8 пункта до 75.5%, те предвиждат, че индустриалната интензивност до края на годината ще се намали и че ще имат остатък от мощности.

Несигурната икономическа е проблем за половината мениджъри в индустрията, а дефицитът на работна мощ - за близо 30 на 100.

С приближаването на зимния сезон в строителството бизнес климатът понижава с 1.6 пункта основно заради неподходящите прогнози на бизнесмените за активността и за поръчките през идващите шест месеца.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ са съществени проблеми.

Понижението в търговията на дребно е с 1.1 пункта по отношение на септември. Въпреки упованията за предновогодишно раздвижване, прогнозата за идващите шест месеца е неподходяща.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса остават конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене, като през последния месец се следи усилване на отрицателното влияние на първите два фактора.

Бизнес климатът в услугите н амалява с 0.6 пункта макар предстоящото повишаване на търсенето през идващите три месеца. Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да бъдат главните спънки за активността в бранша.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР