Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент отколкото досега.

...
Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент отколкото досега.
Коментари Харесай

Димитър Радев: Влизането в еврозоната е политическо решение, каквото у нас липсва

Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент в сравнение с до момента. Тоест, явно, когато участваш в един подобен съюз и в неговите разнообразни механизми, имаш някакви задължения. Но това, което плащаш като задължения е по-малко от това, което получаваш.Това сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев пред Българска национална телевизия.

И данните тук са безапелационни: присъединението на Хърватия им донесе автоматизирано две степени нарастване на кредитния рейтинг. И това се мери с доста пари!, уточни Радев.

По думите му преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние сме били с по-добър кредитен рейтинг от тях, в този момент сме с по-нисък. 2019 година двете страни се движеха дружно, през 2020 година пътищата се разделиха, и това стана в деня, в който беше оповестено решението, и беше тъкмо деня, в който стартира политическата рецесия в България, върна лентата Радев.

Това, което липсва у нас, е подобаващата политическа рамка, с цел да се задвижи този развой. Не става въпрос за механически развой, а за политическо решение. Важното в този развой е това, за което относително малко се приказва - ясна концепция за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто на практика проект измененията няма да бъдат толкоз трагични, колкото някои хора се пробват да ги показват. Хората даже няма да ги почувстват, добави шефът на Българска народна банка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР