Влизането в еврозоната е логична стъпка за България, защото тогава

...
Влизането в еврозоната е логична стъпка за България, защото тогава
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева обясни защо влизането в еврозоната е логична стъпка за България

Влизането в еврозоната е разумна стъпка за България, тъй като тогава освен ще получава парична политика, само че и ще може да въздейства на тази парична политика.

Това сподели ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред публицисти в УНСС след приемането на почетното звание "Доктор хонорис идея ".

"България има валутен ръб и нашата парична политика се дефинира от Европейската централна банка. Влизането в еврозоната в този момент е по-сложно поради високата инфлация. Това обаче е заради външни шокове и войната в Украйна. Проблемът с повишаването на цените визира всички страни, като се изключи Япония и няколко азиатски страни. Много е евентуално ЕЦБ и министрите на еврозоната да вземат под внимание обстоятелството, че инфлационните процеси у нас са външни и това да не се отрази на периода за приемане на еврото ", сподели Кристалина Георгиева.

"На въпрос дали България би трябвало или не би трябвало да влезе в еврозоната, аз бих дала отговор с различен въпрос: "Има ли някой в България, който да желае да падне валутният ръб? " . Аз до момента не съм видяла в социологически изследвания публични настроения да падне валутният ръб и ние да сме без неговата отбрана. Щом нашата валута е вързана за еврото, доста по-добре е за нас да участваме във образуването на политиките, влияещи на нашата страна ", сподели Георгиева.

Ние виждаме инфлация над 10 % у нас, само че чакаме през 2023 година инфлационните процеси да бъдат овладени. Централните банки към този момент вземат решителни ограничения, с цел да лимитират покачването на цените в Европейски Съюз. Тази година инфлацията може малко да се форсира, преди да почне да пада. Вече знаем и какво е това да имаме енергиен потрес и се вземат ограничения, сподели Георгиева.

Запитана дали би трябвало да отпадне плоският налог в България, Кристалина Георгиева уточни, че рекомендацията на МВФ е да се оцени въздействието на плоския налог, а не обезателно да се реформира. Такава оценка не е правена и е хубаво да забележим по какъв начин той работи и дали изискванията, довели до неговото въвеждане, не престават да са налице у нас. Мисля, че в България, където неравенството се задълбочава, е значимо да оценим дали фискалната политика може да помогне както от страна на налозите, по този начин и от страна на обществените фондове за понижаване на това неравноправие, сподели шефът на МВФ.

Много вярно са подбрани ограниченията в антикризисния пакет на държавното управление, сподели Кристалина Георгиева. Най-важното е сега България да усвои парите от Европейски Съюз и да включи в антикризисните ограничения ускорение на плановете, спрени заради "открита корупция ". Тя даде образец с тунел "Ечемишка " на автомагистрала "Хемус ", през който е предходна през предишния уикенд. Това е запушалка и е доста значимо в антикризисните ограничения да се рестартират сходни планове, сподели тя.

Има доста незнайни какво ще стане през тази година - не знаем какъв брой ще продължи войната в Украйна, както и последствията от нея, и дали пандемията няма да се разпростре още веднъж, сподели Георгиева. Към момента двата най-големи казуса в света са забавянето на растежа на стопанската система в Китай и инфлацията. Ние прогнозирахме растеж на Брутният вътрешен продукт на Китай от 5,5 на 100, само че в този момент го свалихме на 4,4 на 100 и е евентуално да поправяме още надолу, сподели Георгиева.

Инфлацията постанова стягане на паричната политика, което може да забави растежа на стопанската система и да вкара някои страни в криза. България не е застрашена от криза, МВФ предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт в нашата страна от 3 %, като предходната прогноза беше растеж 4,2 на 100 за тази година. С антикризисните ограничения страната има всички шансове да се опази от отрицателни последствия за стопанската система. В МВФ обаче ревизирахме растежа на стопанската система на 143 страни, които вършат 86 % от Брутният вътрешен продукт на света, добави тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР