Влизането на Швеция и Финландия в Организацията на Северноатлантическия договор

...
Влизането на Швеция и Финландия в Организацията на Северноатлантическия договор
Коментари Харесай

В САЩ разказаха как да се защитят природните ресурси на Арктика от Русия

Влизането на Швеция и Финландия в Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) ще помогне на Запада да овладее стремежите на Русия да ускори господството си в Арктика и Северния полюс, написа Артър Герман, старши теоретичен помощник в института Хъдсън (САЩ). Статията е оповестена на уеб страницата на института.

Благодарение на изменението на климата, Арктика последователно става плавателна. Един модел допуска, че до 2035 година Северният ледовит океан може да бъде значително без лед през лятото, макар че някои специалисти споделят, че е по-вероятно в средата на 40-те години на сегашния век.

Това значи, че околополярните страни, в това число Съединени американски щати и Русия, ще имат голям интерес от достъп до ресурсите на този богат на минерали район, както и до нови морски пътища за международна търговия.

Според отчет на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати от 2009 година, 43 от близо 60-те огромни открития на петрол и природен газ в Арктика се намират в Русия. Единадесет в Канада, шест в Аляска и едно в Норвегия.

" Имайки това поради, Русия интензивно употребява отдръпването на морския лед, с цел да милитаризира района. Командването на Съединени американски щати в Аляска заяви, че през 2020 година е прихванало повече съветски военни самолети наоколо до зоната за идентификация на Противовъздушна отбрана, в сравнение с когато и да било след Студената война ", споделя създателят.

" През 2007 година депутатът от Държавната дума Артур Чилингаров управлява подводна експедиция до Северния полюс и издигна съветския байрак на морското дъно ", продължава той.

Според него след присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, обединена Скандинавия по нов метод ще помогне на Запада да се опълчи по-добре на руснаците.

" Финландия е водач в построяването на ледоразбивачи, а шведските военни разполагат с спокоен и високоефективен подводен флот, който ще бъде от решаващо значение за полярната защита ", изяснява американецът.

" От осемте страни, които са непрекъснати членове на Арктическия съвет, главният междуправителствен конгрес за съгласуване на политиката в Арктика, всички като се изключи Русия са или скоро ще станат членове на НАТО (това са Съединени американски щати, Канада, Дания, Норвегия, Исландия, Швеция и Финландия) ", споделя той.

" Алиансът има опция да създаде надеждна арктическа тактика за ограничение на Русия и Китай. Наложително е НАТО да отбрани свободата на мореплаване и богатите естествени запаси на Арктика ", се споделя в текста.

Струва си да се означи, че специалистът в действителност приканва за лишаване на запаси от Русия, защото преди този момент признава, че съветската част на Арктика е най-богата на минерали.

В същото време откривателят признава, че Москва има какво да отговори на похищението, заявявайки, че „ Русия може да употребява ракети с огромен обхват и военноморски сили в съветската част на Арктика, с цел да заплашва силите на НАТО в Атлантика “.

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР