Влизаме в изборите с два типа кампании: полуспонтанни протести и

...
Влизаме в изборите с два типа кампании: полуспонтанни протести и
Коментари Харесай

Защо протести точно преди избори?


Влизаме в изборите с два вида акции: полуспонтанни митинги и юридически забатачвания, установи професор Ивайло Дичев.

Протестите са към този момент класика, в действителност у нас те от дълго време имат по-точното наименование " контрапротести ". Вие ни протестирахте предходната година, искахте гражданско общество - ха да забележим в този момент като изкараме тежките машини на жълтите павета! Ако пък някой каже, че на чиновниците са раздавани жълти жилетки, може би и по някоя банкнота, ще ви затапят уверено, че и предходната година било по този начин - за митингите били плащали Божков, кръгът " Капитал ", в случай че ли не самото американско посолство... Вярно, че едните траяха месеци наред, другите някак бързо се разотидоха, въпросът е на всяко деяние да се отговори с противопоставяне, тъй че всеки да си избере в какво да има вяра. Не знам дали тази техника пристигна от Русия или пък ние им я дадохме като кирилицата.

Протестът като публичен срив

Не споделям, че всички митинги са политически стимулирани. Съвсем разбираема е да вземем за пример паниката на миньорите, застрашени от това да изгубят работата си. И няма значение дали някой синдикат ги е провел. Един митинг е публичен срив, който дава мотив да се приказва по тематиката, политиците да заемат позиции, властта да търси решения. И нека мислят за различни, по-добри специалности на тези хора, когато тръгнат да затварят Мариците. Надявам се и да са чули казаното от господин Тимерманс, че дядо му, миньор, не си е мечтал децата му да продължат да се занимават с този тежък поминък.
Редакцията предлага
До огромна степен спонтанни наподобяват, както прочее е спонтанна всяка полуда. Вярно е, че ги насъскват разнообразни представители, екстравагантни политолози, религиозни дейци, бунтовни лекари. От новите кандидат-президенти най-малко трима са заложили на тази карта - Костадинов, Луна, а Сидеров към този момент никому не дава думата, когато включи на този канал. В центъра на София (преди това в Русе) дълго заставам един колосален афиш на някаква новосъздадена партия, разобличаващ " ковид-измамата ", както прочее и кемтрейлсите в небето. Оказа се, че няма юридическа опция да бъде махнат дни наред! Което ме кара да допускам, че Софийската община в действителност тайничко злорадства за този вид протестърска интензивност, която подкопава доверието в служебното държавно управление и изобщо смяната. Но за какво се чудя, откакто в Америка президентът Тръмп съветваше съгражданите си да пият белина и никой не го вкара в психиатрия.

Кой нажежава ситуацията?

Стратегическата цел на това безумство е да бъде дискредитиран по този начин нареченият демократизъм, в който предните ръководещи виждаха главния си зложелател. Колчем някой каже зелени документи, наложителна имунизация на избрани специалности - незабавно ревват: виждате ли до каква степен им е либерализмът, желаят да ви насилват, работят за фармацевтичните компании... Впрочем служебното държавно управление по този начин или другояче не се кани да вкарва съществени ограничения, тъй че тази борба си остава малко неуместна.

Защо митинги тъкмо преди избори? Ще ви кажат - тъй като в този момент има смисъл да се слагат въпросите. Медиите така и така се чудят с какво да пълнят предизборните си рубрики, ето ви мотив за първия въпрос: подкрепяте ли барманите? Цялата работа е в това дали тематиката на протестирането има различни решения или просто някой нажежава ситуацията - във всеки случай е друго.

Заблатяване на терена със правосъдни процедури

Още по-удивително е юридизирането на акцията. Погледнете: влизаме в тези избори, очаквайки решение на Конституционния съд за поданството на Кирил Петков и апели от няколко партии той да бъде вкаран в пандиза поради хипотетично сключване на декларация с погрешно наличие. Имаме отвод да се записват листите на " Демократична България " в Стара Загора, което неизбежно ще ангажира съда. Цялата история с тия подписи на гърба на листа, записите на флашка и т. н. е оттатък здравия разсъдък, там, откъдето нормално влиза в ход у нас правото. За благополучие отпадна делото против кандидат-вицето Касимова-Моасе, че не била уседнала, само че дълго обсъждахме и това събитие, вместо да чуем какво споделя тази смела жена по разнообразни значими тематики. Две каузи от частен темперамент, само че в действителност със мощен политически заряд, водят за клюка против евентуалните си сътрудници от Има Такъв Народ Татяна Дончева и Асен Василев. Тепърва може да се завърти нещо към плагиатството на Илиев. Чуват се даже гласове и за импийчмънт на президента поради назначението на Петков.

Лавината от престъпни обвинявания към другата страна е доста по-внушителна. Разследнане на офшорки, Магнитски, " ин хаус " корупция. Всъщност от миналогодишните митинги съществена тематика е незаконният темперамент на остарялата власт и по площадите се разнасяха плакати с Борисов и Гешев зад решетки. В някакъв смисъл настоящето заблатяване на терена със правосъдни процедури може да се мисли като един тип контра-юридизация. Вие ни обвинявате в някакви неща - ами я да забележим вие дали се чисти?

За комплицираните и за по-простите неща

Не споделям, че няма отговорни, нито, че едните вини оправдават другите или пък, че всички са маскари. Казвам, че при започване на една политическа акция следва да приказваме за политически неща, т.е. неща, които могат да се трансформират с политическа воля. Юридизацията на обществения спор е капан, тъй като правото по формулировка е затворена сфера, където жителите нямат достъп. Представят ни някакъв възмутим проблем и ни споделят - гледайте в профил и чакайте " институциите да си свършат работата ". Също като доста от митингите, които нямат решение, а единствено будят състрадание или яд.

Професор Ивайло Дичев

В началото на една предизборна акция аз чакам да ми посочат други възможности за реформирането на тази проклета правосъдна система, която ни прави безпомощни фенове на безобразия. Дори Лозан Панов не споделя какво тъкмо може да се направи, въпреки че му е тематика, решенията на Има Такъв Народ са искрено бомбастични, Българска социалистическа партия си мълчи, Демократична България задава едни фини настройки... Добре, елементарни жители сме, нямаме компетентността да разбираме тази комплицирана материя. Ами тогава хайде да приказваме за по-прости неща, които въпреки всичко могат да решат едни избори. Къде се цели образованието, културата, опазването на здравето - във върхови достижения или в всеобщ достъп? Какво ще е мястото ни в Европейски Съюз - на Вишеградски инатчии или на дейни проевропейци? Отваряне към вложения или защита на локалните капиталисти? И тъй наречените На мен ми се коства, че таман тази политическа настройка завоюва благосклонности за " Продължаваме промяната " - представяме си какво ще създадат, не какво представление ще следим.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР