Влизаме в есенно-зимния сезон. След потискането на редица вируси, които

...
Влизаме в есенно-зимния сезон. След потискането на редица вируси, които
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Едни и същи симптоми могат да се причинят от различни групи вируси

" Влизаме в есенно-зимния сезон. След потискането на редица вируси, които не съумяха да се изявяват поради ограниченията против Ковид-19, те ще желаят да вземат своето. Те засягат всички възрастови групи, само че имунната система на децата към момента не се е срещнала с всички вероятни причинители на инфекциозни болести. Едни и същи признаци могат да се причинят от разнообразни групи вируси ", сподели вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ признаците са запушен нос, хрема, болки в гърлото, кихане, кашляне.

" Може да се появи главоболие, един или повече от един от тези признаци. Видяхме, че и SARS‑CoV‑2 провокира талази в този сезон. Не бива да забравяме и аденовирусите, те са извършител на проблеми в горните дихателни пътища. Добрата вест е, че огромна част от хората се оправят с тези инфекции в границите на една-две седмици ", добави Александрова.

Тя поучава да се сложи противогрипна ваксина.

" В някои страни изтеглиха слагането ѝ с месец-два по-рано. Целта беше хората да бъдат готови. Грипът, SARS‑CoV‑2, респираторно-синцитиалният вирус, който по никакъв начин не е за подценяване, той визира освен децата. А изключително уязвими са децата под 6 месеца и тези до 2 години, които имат вродени сърдечни и хронични болести ", разясни вирусологът.

Проф. Александрова акцентира, че се прави опит за комбинирана ваксина против грип, SARS‑CoV‑2 и респираторен синцитиален вирус.

" Инфекцията от SARS‑CoV‑2 при огромна част от хората може да протече безпроблемно, само че при дребна част може да провокира доста съществени затруднения. Така е при грипа. Ако не друго, най-малко видяхме, че ограниченията могат да ни предпазят от по-широко разпространяване на вируси. Но риновирусите не се уплашиха от ограниченията. Една от аргументите е, че те нямат обвивка, която прави грипния и SARS‑CoV‑2 уязвими към дезинфектантите ", добави тя.

Проф. Александрова добави, че Омикрон продължава да се популяризира: " Ще има нови разновидности. SARS‑CoV‑2 не е някакъв необикновен вирус. Това, което обаче провокира драмата, е това, че той беше безусловно нов за нас. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР