Влиза в сила парижката забрана за „досадни“ електрически скутери

...
В петък Париж ще стане първата европейска столица, която ще
Коментари Харесай

В петък Париж ще стане първата европейска столица, която ще забрани плаващите електрически скутери по улиците си, оставяйки феновете пусти, но облекчавайки онези, които ненавиждаха техния "досаден" фактор.

Жителите гласуваха с почти 90 процента на референдума през април за забрана на скутерите – празнувано като победа за пряка демокрация от кмета Ан Идалго, въпреки че избирателната активност беше само 7,5 процента.

Забраната важи за скутери под наем, които са били предлагани от няколко оператора от 2018 г., въпреки че хората все още ще могат да се разхождат из Париж с частни измишльотини.

С оплаквания от потребители, които се блъскат сред пешеходци по тротоарите или зарязват неудобно возенето си на кръстовища, 15 000 двуколесни машини в града от доставчиците Tier, Lime и Dott се превърнаха в „неприятности“ за много парижани, каза тогава Идалго.

Но „толкова много хора бяха тъжни“ от решението, каза базираната в Париж американска влиятелна Аманда Ролинс, 33, която често се придвижва със скутер – един от 400 000 души, които ще направят това през 2022 г., според данни на операторите.

„Те са просто толкова забавни!“ добави тя, като същевременно отбеляза, че възможността просто да вземеш един предлага „наистина надежден начин да се прибереш у дома... като предпазна мрежа“ през нощта, когато метрото затваря преди столичните барове.

Денят, в който скутерите пристигнаха в Париж през 2018 г. беше „като Коледа... сякаш Дядо Коледа дойде за една нощ“, спомня си тя, като похвали използването им за обиколки на града с приятели и практичността им, когато спират за бърза фотосесия в Instagram.

„Обърнете страницата“

Париж „е уникален случай“, каза Клемент Пет, ръководител на операциите на Tier във Франция. „Това е голямо обръщане на страницата“.

До петък базираната в Берлин фирма събра 3 000 от своите 5 000 скутера, като нарастващите червени зони на картата на приложението й показват забранено паркиране във все по-голяма част от Париж всяка вечер, тъй като ги натовари в микробуси.

Само малка зона в центъра на Париж ще има налични скутери, докато колелата най-накрая не свалят.

Подобно на други оператори, току-що обслужените машини на Tier ще се насочат към други градове, където предлага услуга за скутери.

„Поляризиран дебат“: Париж гласува за забрана на електронните скутери на самообслужване

Някои машини от ниво ще останат в покрайнините на Париж, като повечето ще се върнат в Германия или Варшава, докато Lime ги изпраща до Лил, Лондон, Копенхаген и градове в Германия, а Dott е настроен да изпрати някои чак до Тел Авив.

„Обърнахме страницата на скутерите“ за целия регион на Париж, каза Ксавие Мирайл, Lime's директор по връзки с обществеността.

Вместо това, подобно на другите оператори, Lime залага на своя флот от 10 000 плаващи велосипеда под наем срещу около 5 000, предлагани от Tier.

Смесено въздействие

Премахване на плаващи скутери от Париж няма да означава, че те ще изчезнат напълно от улиците на столицата, тъй като много хора са направили скок към притежаването на свои собствени - или по-екзотични вози като електрически едноколела.

„Споделените електрически скутери могат да бъдат портал за придобиване на лични скутер“, каза Ан де Бортоли, изследовател в базираната в Монреал лаборатория за устойчивост CIRAIG.

Тя подчерта, че скутерите са започнали да оказват влияние върху емисиите от парижкия транспорт през последните години, като моделите от второ поколение генерират въглеродни емисии от около 60 грама CO2 на километър.

Това беше „повече от личен велосипед, метрото или крайградските влакове“ – видовете транспорт, които най-често се заменят с пътувания със скутер – „но също така замени някои пътувания с таксита и пътувания в личните автомобили", което прави "леки печалби по отношение на въглеродния отпечатък".

"Трябва да променим начина, по който се придвижваме възможно най-бързо... скутерите позволиха на хората да имат достъп до този вид транспорт, да го тестват навън, вижте дали отговаря на нуждите им. Това често караше хората да искат да сменят“, каза де Бортоли.

Въпреки че превозните средства може да са имали въздействие върху околната среда, те също са повлияли на потребителите, като 10 водачи са убити само през юли във Франция според правителствени данни – най-високите такси в страната.

С обявяването на цифрите по-рано този месец шефът на службата за пътна безопасност Флоранс Гийом „силно насърчи“ потребителите на скутери да носят каски, които са задължителни в някои градове като Италия и датската столица Копенхаген.

( AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР