Френският вътрешен министър Дарманин предупреждава за риск от победа на Льо Пен на следващите избори

...
Влиятелният министър на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин отправи
Коментари Харесай

Влиятелният министър на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин отправи в неделя остро предупреждение за опасността крайнодясната фигура Марин льо Пен да спечели президентския пост на следващите избори, докато изгаря собствената си амбиция да наследи Еманюел Макрон през 2027 г.

Поредица от смели изявления на Дарманин разтърсиха френската политика по време на лятната ваканция и докато елитът се завръща от ваканция, очите са твърдо насочени към президентските избори през 2027 г., въпреки че до тях остават години.

Дарманин, все още само на 40, оглавява това, което сега е супер министерство на вътрешните работи, което също отговаря за отвъдморските територии на Франция, които обхващат целия свят. Той си намери ниша като жестоко говореща дясна фигура.

В знак на своята амбиция той покани около 700 души, включително дузина министри и министър-председателя Елизабет Борн, в северния град Туркоан -- където той някога е бил кмет и който му послужи като трамплин в националната политика – за следобеден митинг, подхранван от бира, колбаси и чипс, които са гордостта на региона.

„Ние сме тук, за да защитим резултатите на президента на република, който е направил много. Остават четири години и все още, мисля, имаме много работа", каза той при откриването на митинга.

"И тогава ние също сме тук, за да кажем, че има проблем .. Очевидно не можем да дадем на Марин Льо Пен неумолим път към властта“, каза Дарманин, който миналата седмица каза пред френски вестник, че е „доста вероятно“ Льо Пен да спечели президентския пост.

„Много повече сигурност“

Дарманин през последните седмици предупреди, че центристката фракция на Макрон трябва да вземе под внимание „народните класи“, ако иска да има шанс да продължи неговото наследство през 2027 г.

„Хората искат много повече сигурност , те искат по-добър контрол върху имиграцията, секуларизмът да бъде препотвърден“, каза той.

„Трябва да обясним това по-добре и аз съм част от тази критика“, добави той.

Льо Пен загуби от Макрон в балотажите на президентските избори през 2017 г. и 2022 г., но анализаторите смятат, че 2027 г. ще даде на нея и на крайната десница най-добрия им шанс да спечелят властта във Франция.

Проучванията показват, че общественото безпокойство нараства по въпроси, включително имиграцията, сигурността и разходите за живот, за които нейната партия Национално обединение (RN) показа все по-голяма увереност, че може да се възползва.

Внезапното стрелба на Дарманин за кампанията през 2027 г. не спечели всеобщо одобрение дори от фракцията на Макрон, особено от тези на левицата в това, което все още е широкообхватно движение.

„2027 г. е доста далеч“, отбеляза миналата седмица Борн.

Френските медии многократно отбелязват ледените отношения между Дарманен и Борн, която запази работата си в скорошни преустройства -- пост, за който мнозина се съобщава, че е желал нейният вътрешен министър.

Борн, чието присъствие на събитието беше потвърдено едва в последния момент, каза на присъстващите, че "единството" на управляващата фракция трябва да бъде " защитени на всяка цена".

"Това е условието да продължим да действаме, а не сами да проправяме пътя на екстремистите... Така ще се борим с популистите и екстремистите", добави тя.

' В офанзива“ 

Всекидневникът Le Monde каза, че след разочарованието от липсата на поста главен наблюдател това лято Дарманин е „решил да се еманципира и да премине в настъпление“.

Но той осъзна, че също трябва да „разшири аудиторията си“, като се обърне към онези, които може да не са непременно фенове на неговата дясна позиция, се добавя в изданието.

„В Туркуан периодът след Макрон започна“, каза твърдият ляв фигурант Жан-Люк Меланшон.

„Това е краят на Ренесанса“, добави лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор, предупреждавайки, че Дарманин „ще обедини десните и крайнодесните“.

За критиците и поддръжниците политическият стил на Дарманин е напомня за неговия ментор, бившия президент Никола Саркози, който също стартира кандидатурата си за президентския пост с хиперактивен престой като твърд вътрешен министър.

Дарманин вече спечели одобрението на Саркози за своята кандидатура за 2027 г., като бившият лидер пише в своя последната книга, публикувана този месец, че „бих искал той (да спечели), тъй като има очевидни качества.“

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР