Влиятелната в Ливан проиранска групировка Хизбула“ до този момент се

...
Влиятелната в Ливан проиранска групировка Хизбула“ до този момент се
Коментари Харесай

Възможно ли е Хизбула да отвори втори фронт в конфликта между Израел и Хамас?

Влиятелната в Ливан проиранска формация „ Хизбула “ до този миг се задоволява с лимитирана интервенция във войната, стартирана от съдружника ѝ „ Хамас “ против Израел, която към този момент лиши живота на хиляди хора, най-много цивилни. Тесните връзки сред двете групировки обаче може да накарат „ Хизбула “ да отвори нов фронт на северната граница на Израел, по-специално при положение на израелска сухопътна интервенция в Газа, споделят анализатори, представени от Франс прес.

Според анализатора Мохамад Али от Центъра за Близкия изток на Фондация „ Карнеги “ при положение на широкомащабна израелска атака в Газа „ Хизбула “ може да се окаже принудена да вземе присъединяване във войната. „ Една огромна интервенция против един от членовете на тази ос, каквато може да унищожи „ Хамас “, ще докара до намесата и на другите членове “, изяснява анализаторът.

Много преди експлоадирането на спора на 7 октомври „ Хамас “ и „ Хизбула “ откриха тесни връзки и съдействие в провеждането на интервенциите дружно с палестинската формация „ Ислямски джихад “ и силите „ Ал Кудс “ – елитно поделение на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война, сподели източник непосредствен до „ Хизбула “. Те координират дейностите си от години в границите на така наречен „ ос на съпротивата “, която включва палестински, ливански, иракски и други групировки и придвижвания, които се опълчват на Израел и са близки с Иран, който им обезпечава финансова и логистична поддръжка.

Говорител на израелската войска уточни в четвъртък, че израелските сили се готвят за сухопътна интервенция в Газа, само че „ нищо към момента не е дефинитивно решено “.

В дните след офанзивата на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври „ Хизбула “, която има забележителен боеприпас, разгласи, че е подложила на обстрел позиции на израелската войска наоколо до израелско-ливанската граница.

Групировките „ Хамас “ и „ Ислямски джихад “ също оповестиха, че техни бойци са обстрелвали погранични обитаеми места и са проникнали в Израел откъм Ливан.

Израелско гранично село е било ударено през вчерашния ден от противотанкова ракета, изстреляна от територията на Ливан, като минимум четирима души са били убити, съобщи Ройтерс, като се базира на израелското армейско радио.

Израелската войска съобщи, че е нанесла удар по Ливан след известие за нахлуване против село Щула.

По-късно през вчерашния ден " Хизбула " заяви, че е изстреляла ракета по израелски пост от Южен Ливан и че при офанзивата има жертви. Пресслужбата на групировката съобщи, че ракетата е попаднала непосредствено в израелски пост в Щула. Според източник от ливанските служби за сигурност в отговор на офанзивата израелската артилерия е изстреляла към 12 снаряда в покрайнините на южният ливански град Аит ал Шааб. Източникът добави, че е Израел е обстрелвал с артилерия и южноливанските села Рмейш и Рамия.

Междувременно израелската войска отдели зона в радиус от 4 километра до ливанската граница и съобщи, че съзнателно прекъсва Джи Пи Ес услугите в този регион. Въпросната мярка може да повлияе на функционалностите на мобилните приложения, съобщи основният израелски боен представител контраадмирал Даниел Хагари в обществената мрежа " Екс ".

Потенциална интервенция на " Хизбула " и несигурността по отношение на ролята, която играе самият Иран, са рискови фактори, които биха могли да ескалират невиждания спор сред Израел и „ Хамас “ до по-широка районна война, споделят анализатори.

Засега няма индикации за идна атака на " Хизбула " против Израел, макар възходящото напрежение по границата с Ливан. Ако въпреки всичко ливанската шиитска формация реши да нанесе масиран удар по Израел, може да се повтори войната от 2006 година сред еврейската страна и " Хизбула ", която лиши живота на 1200 души от ливанска страна и на 160 души от израелска страна.

Иран, най-малко публично, твърди, че не е забъркан в нападението на „ Хамас “ против Израел и не предизвика други районни ислямистки групировки да се включат в спора. От друга страна, някои прилежащи арабски страни, които се стремят да подобрят връзките си с Израел, виждат опция да изиграят ролята на медиатори в спора, само че това ще е допустимо само, в случай че насилието не прерасне в районна война, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР