Влезлият в сила в началото на юли закон за защита

...
Влезлият в сила в началото на юли закон за защита
Коментари Харесай

Щатът Западна Австралия отменя новия си закон за защита на наследството на аборигените

Влезлият в действие при започване на юли закон за отбрана на естествени обекти, свързани с туземците, ще бъде анулиран, тъй като е прекомерно комплициран за използване и е източник на разделяне, разгласи щатът Западна Австралия съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Законът беше гласуван след парламентарно следствие, заклеймяващо минния колос „ Рио Тинто ", който взриви пещерата „ Джуукан Гордж ", считана за свещена от народите пууто кунти курама и пиникура, с цел да удължи употребата на находище на желязо.

В пещерата се намират някои от най-старите артефакти в страната.

След апела на аборигентската общност за „ преразглеждане “ на употребата на мините, Французинът Жан-Себастиан Жак, притежател на „ Рио Тинто ", и двама висши ръководители подадоха оставка.

 

„ Трагедията в пещерата Джуукан беше позор “ с световни последствия, само че отговорът на управляващите „ не беше верен “, призна Роджър Кук, лявоцентристкият нов министър председател на щата Западна Австралия. 

 

По думите му новият закон се е оказал прекомерно комплициран и не е постигнал консенсус. „ Стигнахме прекомерно надалеч, като несъзнателно предизвикахме стрес, комплициране и разделяне “ в австралийското общество, призна той.

Два месеца откакто постави клетва след оставката на своя предходник, Кук сподели, че явно са нужни промени.

 

„ Сложните разпореждания, тежестта върху притежателите на земя и неприятното използване на новото законодателство го вършат неприложимио за всички членове на нашето общество “, призна той, като сподели, че съжалява.

 

Правителството на този богат на естествени запаси щат разгласи законопроект за възобновяване на предходното законодателство, което беше в действие в продължение на 50 години.

 

Бъдещият закон обаче ще изисква от притежателите на земя да осведомят държавното управление за всичко, което може да визира аборигенски обекти, само че от тях няма да се изисква сами да правят изследване за въздействието върху културното завещание.

 

Правителството не откри верния баланс, а това, което направи, „ не проработи. От значително значение е да управляваме културното завещание със здрав разсъдък, с цел да можем да вървим напред дружно като общество “, сподели още Кук, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР